Thomas Gainsborough

Izvor: Wikipedija
Thomas Gainsborough
Rokoko
Thomas Gainsborough
Autoportret iz 1759.
Rođenje 14. svibnja 1727.
Sudbury, Engleska
Smrt 2. kolovoza 1788.
London
Vrsta umjetnosti crtež - slikarstvo - grafika
Praksa Suffolk, Bath, London
Utjecao Jean-Baptiste Siméon Chardin, Joshua Reynolds, itd.
Utjecali Anthonis van Dyck, Antoine Watteau, Jacob van Ruisdael, William Hogarthi dr.
Poznata djela Gospodin i gospođa Andrews
Sarah Siddons
Portret kralja Đure III.
Portal o životopisima

Thomas Gainsborough (Sudbury, 14. svibnja 1727.London, 2. kolovoza 1788.), engleski rokoko slikar i grafičar; preteča klasicizma i romantizma u slikarstvu. Uz W. Hogartha i J. Reynoldsa najistaknutiji je predstavnik engleskog slikarstva 18. stoljeća. Bio je čuveni portretist; dvorski slikar kraljevske obitelji kralja Đure III., te aristokracije i ličnosti iz umjetničkog života Engleske. Također je bio i jedan od utemeljitelja Royal Academy of Arts u Londonu 1768. godine.

Dvostruki portret gospodina i gospođe Andrews (1748. – 49.), ulje na platnu, Nacionalna galerija, London.

Mladost i obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Thomas Gainsborough je bio učenik portretista F. Haymana, no presudno su na njega utjecala djela A. van Dycka i sofisticirana elegancija rokoko slikarstva A. Watteaua. No, Thomas Gainsborough ne prihvaća ekstravaganciju i lakomislenost koje su, karakteristične za rokoko, tada prevladavale u kontinentalnoj Europi, pokazivajući veću sklonost za formalizam i naglašavanje tradicije. Na njegovim slavnim portretima u ukusno aranžiranim interijerima (Portret kralja Đure III., Vojvotkinja Richmond, Sarah Siddons) elegantni modeli u svili i baršunu prigušeni su refiniranim skalama boja.

Zrela karijera[uredi | uredi kôd]

Gainsborough je većinom slikao u engleskoj provinciji, najprije u Suffolku, a potom u pomodnom odmaralištu, Bathu. Tek se pred kraj karijere naselio u Londonu gdje se njegov način slikanja promijenio. Pod utjecajem djela Jacoba van Ruisdaela, velikog nizozemskog pejzažista iz 17. st., Thomas Gainsborough pokazuje pomake prema romantizmu. Najprije likove koje portretira postavlja u raskošne interijere ili ispred dubokih krajolika (kao u glasovitim slikama: Dječak u plavom, William Hallett sa ženom - jutarnja šetnja, i Robert Andrews sa ženom). Krajolik postaje s vremenom bitan čimbenik njegova djela; slika ga kao samostalan likovni motiv i time najavljuje slikarstvo Johna Constablea.

Nedavno su vrednovane i njegove mnogobrojne žanr-scene s ljudima i životinjama (Ribarska obitelj na obali; Stoka na pojilištu).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Thomas Gainsborough