Thomas H. Makiyama

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Thomas H. Makiyama
Thomas H. Makiyama
Naslovnica knjige Kijutskai aikido, na čijoj se naslovnici nalazi autor knjige Thomas H. Makiyama
Rođen1928.
Umro2005.
Borilačka vještinaAikido
ŠkolaKeijutsukai aikido
Nivo8. Dan

Thomas H. Makiyama (1928.2005.), američki majstor borilačkih vještina, osnivač škole Keijutsukai aikido.

Životopis[uredi VE | uredi]

Thomas H. Makiyama je rođen na Havajima. Bio je učitelj aikida i osnivač Keijutsukai aikida i Međunarodne Keijutsukai federacije sa sjedištem u Tokiju. Ova organizacija podučava Keijutsukai aikido i Keijutsu (specijalizirana metoda obrambene taktike za osoblje policije).

Makiyama se započeo baviti borilačkim vještinama u dobi od 18 godina, 1947. nakon upisa u vojsku SAD-a. Poslan je u Japan i bio je stacioniran u Yokohami, gdje je raspoređen u odjel kriminalističke istrage Vojne policije 8. armije. U policijskoj postaji Isezaki-cho u Yokohami počeo je da vježba džudo.[1]

Tokom dugog niza godina, vježbao je džudo, džiju-džicu, karate i aikido. U aikidu je imao 8. Dana, i to u stilu Yoshinkan aikido, koji je dobio 1977. godine.

Pridonio je brojnim člancima za novine o borilačkim vještina, kao što je magazin Crni pojas. Makiyama je autor jedne od prvih knjiga na engleskom jeziku o aikidu (1960.), te knjige o Keijutsukai aikidu 1983. godine. Na Havajima je Makiyama imao ključnu ulogu u formiranju prve zvanične podružnice Yoshinkai aikida izvan Japana, i to na osobni zahtjev Goze Shiode, bliskog prijatelja i profesionalnog poznanika od 1948. godine.

Makiyama je utemeljio Keijutsukai (Udruga policijskih/sigurnosnih tehnika) u veljači 1980. godine, nakon što je počeo obučavati Kijutsukai kao nezavisni sustav od početkom 1979. godine. Bio je direktor Keijutsukaija do smrti, 9. rujna 2005. godine.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske povezice[uredi VE | uredi]