Ticket to Ride

Izvor: Wikipedija
»Ticket to Ride«
The Beatles
Singl s albuma Help!
B-strana »Yes It Is«
Objavljeno 9. travnja 1965.
Snimanje 15. veljače 1965.
Žanr rock
Trajanje 3:10
Tekstopisac John Lennon/Paul McCartney
Producent(i) George Martin
Kronologija singlova – The Beatles
""If I Fell"
(UK-1964)

"Eight Days a Week"
(US-1965)"
"Ticket to Ride" ""Help!""

Ticket to Ride je pjesma britanske grupe The Beatles na albumu Help! iz 1965. godine. Snimljena je 15. veljače 1965. te je izdana nepuna dva mjeseca kasnije. 2004. godine nalazila se na 384. mjestu na popisu 500 najboljih pjesama svih vremena časopisa Rolling Stone.

Opis[uredi | uredi kôd]

Autori pjesme su John Lennon/Paul McCartney. Pjesmu je primarno pisao Lennon, a doprinos joj je dao i McCartney. Lennon je rekao da je McCartneyev doprinos pjesmi je bio ograničen "zbog načina na koji je Ringo svirao bubnjeve". Ovo je prvi singl u kojem Paul McCartney svira vodeću gitaru.

Iako pjesma opisuje djevojku koja je pobjegla iz života pripovjedača, njezin naslov je nejasan. Paul McCartney je izjavio da je u naslovu pjesme riječ o British Rail karti (Ryed-Isle of Wight).

Kritike[uredi | uredi kôd]

Glazbeni kritičari Richie Unterberger i Ian MacDonald su opisali pjesmu kao važnu pjesmu u evoluciji glazbenog stila Beatlesa. MacDonald je izjavio da je "psihološki dublja od svih pjesama koje su Beatlesi dosad snimili".

Top ljestvica 1965. Peak
position
Kanada 1
UK 1
SAD 1
Nizozemska (top 40) 1

Personel[uredi | uredi kôd]

personel prema Ianu MacDonaldu

MacDonald navodi da je John Lennon svirao Jetglo Rickenbacker 325 gitaru od 12 žica, a George Harrison "vjerojatno" svoju Rickenbacker 360/12 gitaru, koja također ima 12 žica.

Kulturne reference[uredi | uredi kôd]

U humorističnoj britanskoj seriji Crveni patuljak (Red Dwarf) postoji epizoda Tikka to Ride, koja je referenca na ovu pjesmu.