Tiziano Crudeli

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Crudeli

Tiziano Crudeli (Forli, 24. ožujka 1943.), talijanski novinar, stalni komentator športskog programa Diretta Stadio i emisije Processo di Biscardi koji se emitiraju na talijanskoj televizijskoj mreži 7 gold. Poznat po strastvenom i osebujnom načinu komentiranja i navijanja za AC Milan.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen u Forliju, Italija. Kao dijete, pod utjecajem starijeg brata, počinje pratiti nogomet. Prva momčad za koju je navijao je momčad iz njegova rodnog grada "Forli" (gdje sudjeluje u igrama mladih Sandro Ciotti), a nakon odlaska u Milano, postaje vatreni navijač nogometnog kluba AC Milan. U Milano se preselio u dobi od 12 godina zbog prerane smrti njegovih roditelja. U dobi od 13. do 14. godine trenira nogomet u Milanovoj omladinskoj školi.

Karijera[uredi VE | uredi]

Bio je direktor press službe talijanskog teniskog saveza za područje Lombardije i uređivao je športske časopise Tennis Lombardo i Il Giornale del Tennis. Prenosio je teniske mečeve za TVCI i Globo Tv. Što se tiče nogometa, prvo počinje raditi na radio stanici Radio Peter Flowers te na televizijskim postajama Telereporter i Antenna 3, a piše i za milanske novine La notte i športski časopis Tuttosport. Potom na lokalnoj televizijskoj postaji Telelombardia zajedno sa Fabiom Ravezzanijem vodi športski talk-show do 2002. U razdoblju od 2002. do 2006. postaje slavan po sukobima sa "prijateljem-neprijateljem" Eliom Cornom, navijačem Intera iz Milana. Crudelli i Corno zajedno 2006. prelaze u novu emisiju Diretta Stadio na televizijskoj mreži 7 gold. Također, surađuje s listom Il Giorno i časopisom Forza Milan. Crudeli aktualno djeluje kao komentator u emisiji Processo di Biscardi i još nekim emisijama na televizijskom kanalu Milan Channel. Posljednjih nekoliko godina Tiziano Crudeli je glavni urednik tjednika Sprint e sport Lombardia koji prati lokalni nogometni klub koji igra u Seria D, a u listu Crudeli ima svoju kolumnu. 29. lipnja 2011. po prvi puta vodi emisiju Diretta Stadio.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Glasnogovornik je engleske kladionice Ladbrokes.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Službena web stranica Tiziano Crudeli