Toma

Izvor: Wikipedija
Toma
Naslov izvornika
Тома
RedateljDragan Bjelogrlić
ProducentNataša Višić

Dragan Bjelogrlić
Željko Joksimović

Vladimir Lisinac
ScenaristZoran Lisinac

Nikola Pejaković
Dragan Bjelogrlić

Maja Todorović
GlazbaŽeljko Joksimović
StudioKobra film

Minacord
Ton film
Telekom Srbija
Vladimir Lisinac produkcija

Filmski centar Srbije
DistributerArt Vista
Godina izdanja2021
Trajanje140 minuta
DržavaSrbija
Jeziksrpski
Žanrbiografski
drama
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Toma je srpski biografsko-dramski film iz 2021. godine u režiji Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca, prema zamisli Bjelogrlića, Željka Joksimovića i Baneta Obradovića. Scenaristi su Zoran Lisinac, Nikola Pejaković, Bjelogrlić i Maja Todorović, dok su producenti filma Nataša Višić, Goran Bjelogrlić, Dragan Bjelogrlić, Joksimović i Vladimir Lisinac. Glazbu je skladao Željko Joksimović.

Snimanje je počelo tijekom ljeta 2020. i trajalo je s prekidima do travnja 2021. na lokacijama u Valjevu, Beogradu, Avali, Perlezu, Tari, Barandi, Pančevu, Priboju, Prijepolju, Crnoj Gori, Dolovu, Zrenjaninu i Chicagu.

Glavnu ulogu tumači Milan Marić kao Toma Zdravković, dok sporedne Tamara Dragičević, Petar Benčina i Andrija Kuzmanović. Film je premijerno prikazan 20. kolovoza 2021. na kraju 27. Sarajevo Film Festivala, a potom 21. kolovoza 2021. na Festivalu Filmski susreti.[1] Film je objavljen 16. rujna 2021. u kinima u Srbiji u distribuciji Art Vista.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Ovaj film je impresionistički portret Tome Zdravkovića (Milan Marić) koji prikazuje njegove same početke, baš kao i vrhunac slave, njegovu ljubav koja ga je inspirirala u stvaranju nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos s velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom miljeu Jugoslavije. Osim Tome, kroz film pratimo živote poznatih umjetnika tog vremena - Zorana Radmilovića (Radomir Nikolić), Mike Antića (Marko Janketić), Tozovca (Ivan Zekić) itd.

Ovo je biografska priča o čovjeku kojeg pamtimo ne samo po pjesmama, već i po jednom velikom boemu - po ponašanju i duši. Film prati dvije linije radnje - 1991. pratimo odnos Toma i liječnika koji započinje Tomovo liječenje te kako se to poznanstvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život - od djetinjstva u Pečenjevcu, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić (Tamara Dragičević), što će presudno utjecati na njegovu karijeru i privatni život, dosegnuvši neviđenu popularnost i životno dno. Ovo je priča o duši.

Za potrebe filma namjerno je napisana i komponirana pjesma Ponoć. Aleksandar Gajović tvrdi da su za scenarij filma korišteni dijelovi njegove knjige "Za društvo u ćošku".[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. SUZE, SMEH I PESMA ZBOG "TOME": Milana Marića oduševljena publika filmskih susreta u Nišu proglasila za glumca prve večeri. NOVOSTI (srpski). Pristupljeno 29. lipnja 2022.
  2. Nportal. 30. listopada 2021. SKANDAL U NAJAVI: "Bjela mi uzeo knjigu za scenario Tome i NIJE me ni potpisao!". Nportal (srpski). Pristupljeno 29. lipnja 2022.