Toma (2021.)

Izvor: Wikipedija
Toma
Naslov izvornika
Тома
RedateljDragan Bjelogrlić
ProducentNataša Višić

Dragan Bjelogrlić
Željko Joksimović

Vladimir Lisinac
ScenaristZoran Lisinac

Nikola Pejaković
Dragan Bjelogrlić

Maja Todorović
GlazbaŽeljko Joksimović
StudioKobra film

Minacord
Ton film
Telekom Srbija
Vladimir Lisinac produkcija

Filmski centar Srbije
DistributerArt Vista
Godina izdanja2021
Trajanje140 minuta
DržavaSrbija
Jeziksrpski
Žanrbiografski
drama
Portal o filmu

Toma je srbijanski biografsko-dramski film iz 2021. godine u režiji Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca, prema zamisli Bjelogrlića, Željka Joksimovića i Baneta Obradovića. Scenaristi su Zoran Lisinac, Nikola Pejaković, Bjelogrlić i Maja Todorović, dok su producenti filma Nataša Višić, Goran Bjelogrlić, Dragan Bjelogrlić, Joksimović i Vladimir Lisinac. Glazbu je skladao Željko Joksimović.

Snimanje je počelo tijekom ljeta 2020. i trajalo je s prekidima do travnja 2021. na lokacijama u Valjevu, Beogradu, Avali, Perlezu, Tari, Barandi, Pančevu, Priboju, Prijepolju, Crnoj Gori, Dolovu, Zrenjaninu i Chicagu.

Glavnu ulogu tumači Milan Marić kao Toma Zdravković, dok sporedne Tamara Dragičević, Petar Benčina i Andrija Kuzmanović. Film je premijerno prikazan 20. kolovoza 2021. na kraju 27. Sarajevo Film Festivala, a potom 21. kolovoza 2021. na Festivalu Filmski susreti.[1] Film je objavljen 16. rujna 2021. u kinima u Srbiji u distribuciji Art Vista.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Film je impresionistički portret Tome Zdravkovića (Milan Marić) koji prikazuje njegov život i rad. Osim Tome, film prati živote srbijanskih umjetnika toga vremena - Zorana Radmilovića (Radomir Nikolić), Mike Antića (Marko Janketić), Tozovca (Ivan Zekić) itd.

Film prati dvije linije radnje - 1991. odnos Toma i liječnika koji započinje Tomino liječenje te prerastanje toga poznanstvo u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život - od djetinjstva u Pečenjevcu, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić (Tamara Dragičević), što će odsudno utjecati na njegovu karijeru i privatni život.

Za potrebe filma napisana je i skladana pjesma Ponoć.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. SUZE, SMEH I PESMA ZBOG "TOME": Milana Marića oduševljena publika filmskih susreta u Nišu proglasila za glumca prve večeri. NOVOSTI (srpski). Pristupljeno 29. lipnja 2022.