Toplinski grčevi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Caduceus color.svg Ovaj članak ne udovoljava stilskim odrednicama za područje medicine.
Pomoć potražite pri Wikiprojektu medicina. Molimo ne uklanjati ovu poruku prije nego se članak ispravi.
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10 T67.2

Grčevi se mogu javiti nakon fizičkih napora pri visokim temperaturama. Sportaši koji su dugotrajno izloženi naporima (maratonci, biciklisti, planinari, jedriličari ...) dobro znaju za mogućnost pojave ovakvih grčeva i za opasnosti koje mogu uzrokovati. Stoga, ako ste se odlučili baviti sportom za vrijeme godišnjeg odmora ili raditi naporne građevinske radove na vikendici - činite to u rano jutro, kada je najsvježije.

Grčevi nastaju kao posljedica iznojavanja, jer tijelo gubi znatne količine soli. Grčevi obično nastupaju naglo i to često nakon prestanka aktivnosti. Unesrećeni obično padne na tlo sa zgrčenim nogama, jer su najčešće grčevima zahvaćeni listovi nogu, ruke i trbušni mišići. Bolovi zbog ovih grčeva mogu biti tako jako da je potrebno potražiti lječničku pomoć - a mogući su čak i hematomi što zbog pada na pod, a što zbog pretjerane zgrčenosti mišića.

Pri ovakvim tegobama, koža je obično blijeda i znojna, temperatura tijela je normalna (nije osjetno povišena), a na zgrčenom mišiću se može opipati tvrdo zadebljanje.

Na prvu pojavu grčeva treba intervenirati - s obzirom da grčevi obično dolaze u napadima i mogu se ponavljati satima.

Unesrećenog treba poleći u hladovinu, raskopčati ga i primjeniti masažu na zgrčenom mišiću - a nakon toga obavezno dati zasoljenu vodu. U 1 litri vode treba rastopiti oko 2 grama soli (1 čajnu žlicu) što se treba popiti u sljedećih 30 - 60 minuta. A ako se stanje ne popravi, ponovite postupak s još jednom litrom vode. Kada tijelo nadoknadi manjak soli grčevi će prestati. Ako poteškoće potraju, ili je grčenje osobito jako - kontaktirajte lječnika koji će provesti terapiju za opuštanje mišića i dati infuziju protiv dehidracije.

U ljekarnama se mogu kupiti mineralne tablete koje se koriste za spriječavanje dehidracije - ove tablete bi bilo pametno nabaviti prije godišnjeg odmora, jer ih je uputno koristiti kod svih tegoba koje uzrokuju gubitak minerala: kod grčeva, malaksalosti, te u slučaju znojne vrućice, proljeva ili učestalog povraćanja.

Nezgode s grčevima možete izbjeći ako se pridržavate općih naputaka za život u toplim krajevima: Pijte puno tekućine, jedite mineralima bogatu hranu i odmarajte se za podnevne žege.

Izvori[uredi VE | uredi]

Tekst je preuzet sa Obiteljskog foruma Mama-mami. Originalni članak možete pročitati ovdje.