Tradicijska kuća u Gusakovcu

Izvor: Wikipedija

Tradicijska kuća u Gusakovcu je objekt u mjestu Gusakovec, u općini Gornja Stubica, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Objekt tradicijske arhitekture, drvena stambena katnica, smještena je na uzvisini zaselka Zrinščaki u selu Gusakovec, općina Gornja Stubica. Izgrađena je u 19. st. na tradicijski način stubičkog kraja, od masivnih ručno tesanih hrastovih planjki horizontalno slaganih i međusobno spajanih na preklop, tzv. „vugliće“, položenih na ugaone velike, grubo klesane, kamene blokove. Unutrašnjost je očuvana u izvornom obliku s karakterističnim tlocrtnim rasporedom u prizemlju i na katu, međusobno povezanim vanjskim natkrivenim stubištem koje vodi na otvoreni trijem „ganjk“ kata. Očuvani su i pripadajući gospodarski objekti.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-3508 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Tradicijska kuća Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 9. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.