Treskavica

Izvor: Wikipedija
Treskavica na zemljovidu Bosne i Hercegovine
Treskavica
Treskavica

Treskavica je planina u središnjoj Bosni i Hercegovini, južno od Sarajeva. Nalazi se u središnjoj Bosni i u Gornjoj Hercegovini.

Ime[uredi | uredi kôd]

Dobila je ime po sklonosti stalnog podrhtavanja tijekom seizmičke sezone.[1]

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Dva su dijela Treskavice. Sjeverni dio nazivamo Bosanska ili Trnovska Treskavica a južni dio pod nazivom Hercegovačka, Humska ili Kalinovačka.[1]

Većina planine se nalazi u Republici Srpskoj a manji zapadni dio je smješten u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Najviši vrh zove se Đokin toranj ili (Mala) Ćaba.[1] Od uspostave Republike Srpske na ovim je prostorima promijenjeno nekoliko imena planinskih vrhova.[2] S 2088 metara visine, Treskavica je najviša sarajevska planina, i samo za 300 metara manja od najviše planine u državi. Kada je vidljivo i vrijeme je sunčano, posjetioci mogu vidjeti sve do Crne Gore i Jadranskog mora.

Na Treskavici se nalazi pet glacijalnih jezera: Veliko, Bijelo, Crno, Platno i Malo jezero.[1]

Na Treskavici izbija 365 vrela, od koјih neki leže pod samim naјvišim vrhovima.[3]

Flora i fauna[uredi | uredi kôd]

Na Treskavici su velike i guste crnogorične i bjelogorične šume. Brojni su proplanci s bujnom travom.[1]

Pastirska naselja[uredi | uredi kôd]

Na Treskavici se nalaze naselja hrvatskih planištara koja datiraju od predturskih vremena i koja su još onda imala svog kapelana. To su bili planištari iz Donje Hercegovine koji su živjeli i od Gornje Hercegovine. Treskavica je bila u vlasništvu humnjačkih Hrvata. Imali su posjede na koje su izlazili ljeti sa svojom stokom, a vremenom su brojne obitelji ostajali i zimi te su nastala katunska naselja i poslije i cijele obiteljske kuće.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e (srp.) Staze i bogaze Slavko Šmit: Treskavica (BiH) – Djokin Toranj (Mala Ćaba) 2088 m, 26 km , 12. listopada 2011. (pristupljeno 9. travnja 2017.)
  2. (boš.) Klix.ba M. N. : Varcar Vakuf vs. Mrkonjić Grad: Prekrajanjem geografskih imena u cijeloj BiH izvršen genocid 30. ožujka 2017. (pristupljeno 30. prosinca 2019.)
  3. (srp.) Novo vrijeme Zlata Hodžić: Treskavica: Planina sa 365 izvora, 12. srpnja 2013. (pristupljeno 9. travnja 2017.)
  4. Crkva na kamenu Župa Nevesinje viđena početkom 2017., 24. veljače 2017. (pristupljeno 9. travnja 2017.)
Nedovršeni članak Treskavica koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.