Trg tri bunara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hotel Bastion i Trg tri bunara

Trg tri bunara je trg u Zadru. Nastao je u srednjem vijeku kad su Mlečani na sjevernom vrhu zadarskog poluotoka sagradili kaštel s obrambenim jarkom. Tada je porušen veći broj kuća kako bi se stvorio brisani prostor ispred kaštela. Na mjestu obrambenog kanala oko 1570. godine izgrađena je cisterna s tri bunarske krune po čemu je cijeli prostor dobio ime. Nedugo zatim sagrađena je i manja okrugla crkva Gospe od kaštela (zdravlja) koja je kasnije i produžena.

Same bunarske krune su dosta mlađe, potječu iz 1751. godine i imaju barokni oblik. Prostor je nekada služio i kao obrambeni jarak oko Kaštela.[1]

Trg se brižljivo uređuje tek od 1865. godine kada je sagrađeno "Novo kazalište" na jugoistočnom dijelu trga kada ovaj dio grada dobiva na važnosti, pa je to bila prilika da se prostor trga ozeleni.

Bunarske glave su zadnjih nekoliko desetljeća bile slabo vidljive na povijesnom trgu koji je korišten kao parkiralište.[1]

U neposrednoj blizini trga su:

Obnova trga 2019./2020.[uredi | uredi kôd]

Tijekom 2019. se krenulo s obnovom trga, u sklopu plana da se na cijelom tom prostoru, u skladu s konzervatorskim smjernicama, uvede novi prometni i komunalni red.

Krajem 2019. završeni su istražni arheološki radovi na trgu. Konzervatori su otkrili razinu oštećenja trga i bunarskih glava.

Nakon što su se uklonili desetljećima nasipani slojevi zemlje, konzervatori su utvrdili da je stanje bunara loše. Prvi bunarski zdenac, najbliže Lančanihm vratima, ostao je djelomično sačuvan u svom izvornom obliku, zajedno sa djelomočno oštečenim dvjema stepenicama koje je izvorno imao. Druga i treća bunarska kruna, one prema Malom arsenalu, su tijekom godina, a najviše tijekom nasipavanja za vrijeme talijanske uprave, izgubile po jednu stepenicu.[1]

U svrhi vraćanja trga u izvorno stanje, kako bi ga se moglo funkcionalno rekonstruirati, biti će potrebno provesti dodatne intervencije u tom prostoru. Da bi cijeli Trg vratili u prvobitno stanje dvotračna cesta između Trga i perivoja će se pretvoriti u jednotračnu cestu, zbog čega će se morati minimalno prodrijeti u prostor perivoja. Cijeli prostor Trga tri bunara će se morati spustiti oko pola metra. Parkiralište na trgu se također planira ukinuti.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Obnova će trg spustiti za pola metra, otkriti bunarske krune te ukinuti dvotračni promet i parking ispred kuće Bianchini, 29.12.2019., pristupljeno 29. kolovoza 2020.
  2. Ana Vučetić Škrbić: Slobodna Dalmacija. 4. listopada 2019. Pristupljeno 22. listopada 2020. Arhivirano [1] 22. listopada 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Trg tri bunara