Tristania

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Tristania

Tristania live.jpg

Žanr/ovi gothic metal, doom metal, black metal
Djelatno razdoblje 1997. - danas
Producentska kuća Napalm Records
Web-stranica tristania.com
Članovi (članice)
Mariangela Demurtas
Østen Bergøy
Anders Høyvik Hidle
Rune Østerhus
Einar Moen
Kenneth Ølsson
Bivši članovi
Vibeke Stene
Morten Veland
Kjetil Ingebrethsen
Svein Terje Solvang
Portal o glazbi

Tristania je norveški gothic metal sastav osnovan početkom 1997. Osnovali su ga Morten Veland, Einar Moen i Kenneth Olsson.

Glazba[uredi VE | uredi]

Tristanijina glazba je često karakterizirana kao gothic metal s doom metal utjecajima. Na njihovim prvim izdanjima bili su pod utjecajem black metala s dominatnim klavijaturama i bubnjevima, koncetrirani na operne ženske vokale, upečatljive zborove i klasične instrumente. Na albumima poput Beyond the Veil utjecaj gothica se posebno primjećuje. Velikim djelom Tristania se koncentrira na guturalne Velandove vokale i operne vokale Vibeke Stene, njihove bivše pjevačice koju je sada zamijenila Mariangela Demurtas.

Na četvrtom albumu Ashes Tristania je imala više vrsta vokala, a to su sljedeći:

Najnoviji album Illumination uključuje iste vokale, ali bez Kjetila. Također na albumu se u znatno manjoj mjeri primjenjuju death vokali.

Životopis[uredi VE | uredi]

Krajem 1996. i početkom 1997. Tristania su osnovali Morten Veland, Einar Moen i Kenneth Olsson iz bivšeg sastava Uzi Suicide. Kasnije, Anders H. Hidle i Vibeke Stene priključuju se grupi zajedno s basistom Rune Osterhusom. U svibnju 1997. izašao je njihov prvi EP nazvan Tristania. Kasnije izlazi njihov prvi album Widow's Weeds. Izlaskom singla Angina izašao je i album Beyond the Veil koji se smatra njihovim dosada najboljim albumom.

2001. izdan je album World of Glass i to nedavno nakon otpuštanja Velanda, što je utjecalo na zvuk i stil albuma. Veland je u međuvremenu osnovao novi sastav, Sirenia.

Četvrti album Ashes (2005.) je prvi Tristanijin album izdan od SPV izdavačke kuće nakon prestanka suradnje s Napalm Recordsom. Na tom albumu koristi se progressive stil metala što ga poprilično drugačijim od prethodnih izdanja, pogotovo onih prije odlaska Mortena Velanda.

U travnju 2006.- te Kjetil Ingebrethsen odlazi iz Tristanie, a 27. veljače 2007. Stene prestaje biti vokalistica kako bi se bavila podučavanjem glazbe.

19. listopada , 2007. talijanska pjevačica Mariangela Demurtas (nekoć u Reel Fiction i Alight) predstavljena je kao nova pjevačica. Njezin snažan glas (vrlo drugačiji od Vibekinog) još više naglašava promjene u stilu glazbe Tristanie.

Diskografija[uredi VE | uredi]

Studijski albumi
EP-i
Kompilacije

Članovi[uredi VE | uredi]

Trenutni članovi[uredi VE | uredi]

Bivši članovi[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]