Tulari

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Tulari. Za naselje u općini Ub u Srbiji pogledajte Tulari (Ub, Srbija).
Tulari
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Arthropoda
Razred:Insecta
Podrazred:Pterygota
Red:Trichoptera
Kirby, 1813.
Podredovi[1]
Baze podataka

Tulari (Trichoptera) red su malenih do srednje velikih kukaca koje karakteriziraju graditeljske sposobnosti ličinki. Poznato i opisano je oko 8 000 vrsta, raspoređenih u 43 porodice. Rasprostranjeni su gotovo svuda gdje ima kopnenih voda.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Odrasli kukci dlakava krila za vrijeme mirovanja drže prislonjena nad zatkom poput krova. Stražnja krila su im kraća od prednjih. Uzdužna rebra na krilima su umjereno razgranjena a poprečnih je malo. Dugačka nitasta ticala se sastoje od mnogo jednakih članaka.

Ličinke[uredi | uredi kôd]

Tuljac ličinke tulara

Ličinke tulara najviše borave u vodama. Većinom se hrane biljkama, ali neke su i grabežljive. Donjousnim žlijezdama stvaraju izlučevine kojim grade tuljce u koje upredu različite stvari koje nađu na dnu: slamčice, grančice, prazne puževe kućice i dr. Neke ličinke naprave od niti mreže koje pričvrste između vodenih biljaka i kamenja, a služe im za hvatanje hrane. U tuljcima se ličinke zakukulje u slobodne kukuljice koje ispužu iz tuljca prije nego što se razvije odrasli kukac.

Poznatije porodice[uredi | uredi kôd]

U Hrvatskoj žive porodice: vodeni moljci (Phryganeidae), Philopotamidae, Hydropsichidae, Polycentropidae, Rhyacophilidae, Leptoceridae i dr.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Trichoptera. Fauna Europaea. 7. ožujka 2005. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. kolovoza 2010. Pristupljeno 1. svibnja 2010.
  2. Ivo Matoničkin, Ivan Habdija, Biserka Primc-Habdija, Beskralješnjaci, biologija viših avertebrata, Školska knjiga, Zagreb, 1999. ISBN 953-0-30824-8

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Tulari koji govori o životinjama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.