Prijeđi na sadržaj

Tvrđava Bužim

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "utvrda".
(Primjeri uporabe predloška)
Ruševine bužimske tvrđave

Tvrđava Bužim (ili Stari grad Bužim) je utvrda u bosanskohercegovačkoj općini Bužim.

Srednjovjekovni grad Bužim sazidan je u 12. stoljeću.[1] Stari grad leži na nadmorskoj visini od 325 metara. Bio je najveći srednjovjekovni grad u Krajini nakon Bihaća. Grad je renesansna građevina koja je bila vojna utvrda i plemićki dvorac. Tvrđava Bužim i obližnja stara džamija predstavljaju zaštićena spomen obilježja i kao takvi su proglašeni kao zaštićeni nacionalni spomenici u BiH.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Bužimska utvrda pojavljuje se u povijesnim vrelima pod dva naziva: Čava i Bužim.[2] Iako je Bužim jedna od najvećih i vrlo značajnih srednjovjekovnih tvrđava u Bosanskoj Krajini, o njenom nastanku nema podataka. Prema načinu gradnje sagrađena je u 14. stoljeću, od kada ima i nešto više podataka.

U dokumentu iz 1334. godine, spominje se Bužimska crkvena župa svetog Klimenta,[3] koja je pripadala Zagrebačkoj biskupiji. Područje držao je feudalni gospodar Grgur Galesu, čiji su nasljednici 1425. godine prodali su svoj dio knezovima Blagajskim. U vrijeme između 1429. – 1456. godine, imanje preuzimaju Celjskigrofovi ,zatim Frankopani i Mikuličići. Godine 1495., imanja Jurja Mikulčića prelaze porodičnim vezama u vlasništvo Keglevića, kojima kralj Ludovik dopustio je da mogu svugdje na zemljištima grada Bužima, za 25 godina, vaditi zlato, srebro, bakar i druge rude i metale obrađivati, uz uslov da kralju plaćaju propisan porez.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Turizam
  2. Bužim: Misterija Svetinje golica turiste (FOTO) (bošnjački). Pristupljeno 22. studenoga 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Počela rekonstrukcija ulazne kapije i bedemskog zida Starog grada Bužim. Moj Cazin (bošnjački). 21. kolovoza 2020. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. ožujka 2021. Pristupljeno 22. studenoga 2020.