Udruga MoSt

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Udruga Most)
Udruga MoSt
Naziv udrugeUdruga Most
PredsjednikDrago Lelas
Datum osnivanja15. prosinca 1998.
Registarski broj17000372
Adresa udrugeGundulićeva 52, 21000 Split

Udruga MoSt je nevladina udruga sa sjedištem u Splitu, s lokalnim, regionalnim i nacionalnim djelovanjem koja na vrijednostima volonterskog rada, humanosti, solidarnosti, poštovanju različitosti i ljudskih prava pruža konkretnu pomoć potrebitima i podiže kvalitetu života djece, mladih i građana drugih dobnih kategorija.

Program udruge[uredi | uredi kôd]

Program za mlade u riziku[uredi | uredi kôd]

Posebni odgojni postupak ili POP-program afirmira vršnjačku pomoć u radu s mladima s poremećajem u ponašanju. Stručnjaci iz područja humanističkih znanosti i mladi pomagači - volonteri organiziraju psihosocijalnu potporu mladima iz rizičnih grupa koji su u dobi od 13 do 18 godina. Educirani pomagači u dobi od 17 do 29 godina organiziraju pomoć u savladavanju školskog gradiva i različite aktivnosti slobodnog vremena, a stručnjaci provode savjetodavni rad s mladima i njihovim roditeljima.

Volonterski rad i aktivizam mladih[uredi | uredi kôd]

U okviru ovog programa Most sustavno potiče mlade na volonterski rad prezentacijom programskih aktivnosti u splitskim srednjim školama, organizacijom edukacija u okviru radionica, širenjem priče o dobrovoljnom radu mladih usmenim putem, na tribinama, putem medija i organizacijom velikih humanitarnih akcija za dobrobit građana i grada Splita.

Udruga ima preko 100 aktivnih volontera od čega je dio njih od samog početka rada Udruge, a godišnje se toj brojci pridruži najmanje 20 novih mladih ljudi.

Program skrbi i brige za beskućnike[uredi | uredi kôd]

Uz pomoć Grada Splita i Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu, djelatnici i volonteri udruge Most osmislili su program skrbi i brige o beskućnicima te u potpunosti preuredili i organizirali dva gradska prostora za boravak socijalno ugroženih sugrađana, beskućnika i skitnica.

Prihvatilište za beskućnike započelo je s radom 1. listopada 2000. godine.

U studenom 2003. godine otvorena je i stambena zajednica za žene beskućnice što je bio jedinstven oblik rada s beskućnicama u Republici Hrvatskoj. Od 1. travnja 2011. u stambenoj zajednici je smješten dio beskućnika, a dvadesetak beskućnica i beskućnika smješteno je u Prihvatilištu su beskućnice/ke.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Udruga Most je dobitnica sljedećih nagrada i priznanja:[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Home. Udruga Most. Pristupljeno 3. prosinca 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]