Pupčana vena

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Umbilikalna vena)
Pupčana vena
lat. vena umbilicalis

Fetalni krvotok; pupčana vena je crvena žila krajnje lijevo.

Pupčana ili umbilikalna vena je neparna vena prisutna tijekom fetalnog razvoja koja nosi oksigeniranu krv iz posteljice u plod. Izuzevši plućne vene, jedina je vena u ljudskom tijelu kojom protječe oksigenirana krv.

Tlak unutar pupčane vene iznosi otprilike 4-7 mmHg.[1]

Fetalni krvotok[uredi | uredi kôd]

Neparna pupčana vena nosi krv bogatu kisikom i hranjivim tvarima, koja je došla s mjesta gdje se izmjenjuju majčina i fetalna krv u korionskim resicama. Preko dvije trećine krvi ulazi u jetru s njezina donjeg ruba, dok ostatak skreće u donju šuplju venu (vena cava inferior) kroz ductus venosus, odakle se vraća u desnu pretklijetku ploda.

Zatvaranje[uredi | uredi kôd]

Unutar tjedan dana nakon rođenja, pupčana vena novorođenčeta se potpuno uništava i biva nadomještena oblom svezom jetre (ligamentum teres hepatis). Širi se iz pupka do porte jetre, gdje se udružuje sa srpastim ligamentom kako bi razdvojila četvrti segment od drugog i trećeg u lijevom režnju jetre.

Zatvaranje pupčane vene obično se događa nakon zatvaranja pupčanih arterija. To produžava komunikaciju između posteljice i fetusova srca, dopuštajući neku vrstu autotransfuzije ostatka krvi iz posteljice fetusu.

Rekanalizacija[uredi | uredi kôd]

Pod visokim tlakom, obla sveza jetre može se ponovno otvoriti da bi omogućila prolaz krvi. Takva rekanalizacija može se pojaviti kod oboljelih od ciroze jetre i portalne hipertenzije. Cirotičnim bolesnicima stvara se ogroman broj ožiljaka unutar i oko jetre, koji često ometaju funkciju obližnjih žila. Okluzija žila povećava otpornost krvnih žila i tako dolazi do hipertenzije. Kod portalne hipertenzije žile koje okružuju jetru su podvrgnute visokom krvnom tlaku; ustvari, tako visokom da je sila krvi koja pritišće oblu svezu jetre dovoljna da rekanalizira strukturu. To vodi do stanja koje se naziva caput medusae.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. UVille, Y., et al. "Umbilical venous pressure in normal, growth-retarded, and anemic fetuses." American journal of obstetrics and gynecology 170.2 (1994): 487-494.

Više informacija[uredi | uredi kôd]