Ushuaia

Izvor: Wikipedija
Ushuaia, najjužniji grad na Zemlji.

Ushuaia je grad na otoku Isla Grande de Tierra del Fuego, Argentina, najjužniji grad na svijetu i važna luka na kanalu Beagle, zaljev Ushuaia. Grad ima 78.290 stanovnika (2023.).

Naselili su ga 1870-ih godina salezijanski misionari, a prvi stanovnici ovih krajeva bili su Indijanci Ona i Yahgan. Na otok prvi dolazi u petom mjesecu 1871. časni Thomas Bridges, a u rujnu 1871. dolaze u Ushuaiu Allen Gardiner, Thomas Bridges i njegova žena Mary Ann Varder s kćerkom Mary starom 9 mjeseci. Ovo si bili prvi bijeli ljudi što su se nastanili u Ognjenoj zemlji. Već sljedeće (1872.) rodio se na otoku prvi bijeli dječak Thomas Despard Bridges, a sedam godina kasnije (1879.) i prva djevojčica, Bertha M. Bridges, preminula 1968.

Godine 1884. argentinska mornarica pod vodstvom 'comodora' Augusto Laserre, pristat će uz Ushuaiu i 12 listopada iste godine izvjesiti argentinsku zastavu, pa će se taj datum ubuduće slaviti kao rođendan grada. Ushuaia 27. lipnja 1885. postaje glavni grad Tierre del Fuego. Za lokalnu ekonomiju važno je ribarstvo, stočarstvo i eksploatacija drveta.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Ushuaia