Ognjena zemlja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Ognjena zemlja. Za druga značenja pogledajte Ognjena zemlja (razdvojba).
Dodaj "otok".
(Primjeri uporabe predloška)
Ognjena zemlja na karti krajnjeg juga Južne Amerike
Valle Carbajal, Ognjena zemlja 2016.

Ognjena zemlja (španj. Tierra del Fuego) je otočje na krajnjem jugu Južne Amerike, odvojen od kopna tjesnacem Mageljanov prolaz. Površina otočja je 73.753 km².

Ognjena Zemlja se sastoji od jednog velikog otoka Tierra del Fuego i pet nešto manjih, te mnogobrojnih manjih otočića i stijena odvojenih mnogim kanalima. Obalne ravnice su turobne i puste, izložene jakim naletima vjetrova sa mnogo padalina, kojima su donedavno tumarali Indijanci Ona i Haush. Unutrašnjost otoka je brdovita i često veoma hladna. Teritorijalno, otok je podijeljen između Čilea i Argentine. Ekonomija se temelji na eksploataciji nafte i turizmu. Uzgoj ovaca, nekada veoma važan, sve više gubi na značaju.

Tierru del Fuego je 1520. otkrio Magellan, ali je do ranog 19. stoljeća ostala slabo poznata. Uvođenje ovaca i otkriće zlata 1880-ih dovelo je na otok mnoge imigrante iz Europe, Čilea i Argentine, što je dovelo do zatiranja domorodačke populacije. Posljednji Haush umro je negdje ranih godina 20. stoljeća, a posljednji punokrvni Ona-muškarac 1995. Posljednja pripadnica Onasa Virginia Choinquitel, udana za talijanskog imigranta, umrla je u lipnju 1999. od srčanog udara, u 56. godini života, u gradiću Rio Grande na otoku Tierra del Fuego, čime je povijest Onasa, stara 9.000 godina na ovom otoku, konačno završila.

Glavni grad čileanskog dijela otoka je Porvenir, a argentinskog dijela gradić Ushuaia. Na otoku se nalazi i nekoliko manjih naselja.

Otoci koji čine ovo otočje su:

Poveznice[uredi | uredi kôd]