Uskrsni proglas

Izvor: Wikipedija
Proglašenje Irske republike na Uskrs 1916.

Uskrsni proglas je dokument kojeg su izdali Irsko republikansko bratstvo i Irska građanska armija tijekom Uskrsnog ustanka koji je trajao od 22. travnja do 29. travnja 1916. godine. Tiskan je prije početka ustanka. Pročitao ga je Padraig Pearse.

Službeno se zove Proglas Republike. Njegovih potpisnika ima sedam, a prvi je Tom Clarke. Tražili su opće pravo glasa, izjavljivali da iako neizabrani, predstavljaju volju naroda, te su proglasili Vojni Odbor Irskog republikanskog bratstva "Privremenom Vladom Republike Irske". Proglasili su i nezavisnost Irske od Velike Britanije. Predsjednikom države proglašen je Pearse. Proglas je poznat i po potpisnicima. Principi proglasa poslužili su kasnijim irskim političarima. Ustanak je označavao novi val pokušaja sticanja nezavisnosti od V. Britanije. Republičko uređenje je također još jedan princip. Jedan primjerak nedavno je prodan za 390.000 eura.


P history.svg Nedovršeni članak Uskrsni proglas koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.