Prijeđi na sadržaj

Utrke dvokolica

Izvor: Wikipedija
Suvremena rekonstrukcija utrka dvokolica u Puy du Fou

Utrke dvokolica (grč.: ἁρματοδρομία/harmatodromia, lat.: ludi circenses) je bio jedan od najpopularnijih antičkih sportova koji se prakticirao u grčkom, rimskom i, kasnije, bizanstkom svijetu. Utrke dvokolica su često bile opasne i za vozače i za konje koji bi se nerijetko ozlijedili ili poginuli, ali su među publikom izazivale snažno uzbuđenje i oduševljenje. Na drevnim Olimpijskim, kao i drugim panhelenskim igrama, taj je sport bio jedan od najvažnijih konjičkih događaja.

U rimsko doba taj su sport prakticirale momčadi iza kojih su stajali financijski pokrovitelji, a koji su se često nastojali izboriti za što vještije vozače. Te su momčadi s vremenom postajale predmetom identifikacije među raznim grupama gledatelja, pa se upravo kod utrka dvokolica bilježe prvi slučajevi navijačkog nasilja. Ti su sukobi s vremenom dobivali i političku konotaciju, odnosno s trkališta su se prebacivali na ulice. Zbog velike su popularnosti rimski, a kasnije i bizantski carevi nastojali preuzeti kontrolu nad momčadima, te su često imenovali posebne dužnosnike za njihov nadzor.

Sport je na Zapadu izgubio svoju popularnost nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva, ali se još nekoliko stoljeća održao u Bizantskom Carstvu, zajedno s tradicionalnim suparništvom navijačkih grupa, i njihovim utjecajem na dnevnu politiku. Ta su suparništva eskalirala u Nikinim neredima, nakon kojih je i u Istočnom Rimskom Carstvu ovaj sport počeo gubiti popularnost.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Utrke dvokolica