V znak pobjede

Izvor: Wikipedija
Spomenik Anti Juričevu Martinčev-Bobanu koji je gotovo sam zaustavio prodor tenkova JNA u Vodice '91.

V znak pobjede, znak pobjede ili victory-znak gesta je s različitim značenjima koji ovise kulturnom kontekstu i načinom kako ga se pokazuje.

Najčešće se rabi za prikaz slova V (engleska riječ victory – 'pobjeda'), kao simbol mira (obično s dlanom na vanjskoj strani) ili s dlanom prema unutra, pogotovo u Velikoj Britaniji, Irskoj, Australiji, Novom Zelandu i Južnoj Africi, gdje taj oblik geste ima vrlo uvredljivo značenje. Može predstavljati i broj dva.

Tijekom Drugog svjetskog rata gestu je popularizirao britanski premijer Winston Churchill kao simbol pobjede i slobode. Tijekom Velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH znak je bio popularan kod hrvatskih i bosanskih vojnika, a srpski su vojnici rabili pozdrav s tri prsta.

Mirovnim snagama UN bilo je zabranjeno pokazivanje te geste iz obzira prema Srbima kako oni to ne bi pogrešno protumačili.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.dtic.mil/bosnia/army/bosbuch.html#religionInačica izvorne stranice arhivirana 25. veljače 2012. |A Soldier's Guide: Bosnia-Herzegovina
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: V znak pobjede