Vašarovine

Izvor: Wikipedija

Vašarovine je mjesto i arheološki kompleks u blizini sela Priluka, općina Livno, FBiH.

Iznad sela je gradina, nastanjena u brončano i željezno doba, a u kasnoantičko doba tu je bila utvrda. Arheološki kompleks zauzima blage padine koje se spuštaju u Livanjsko polje.

Kroz Vašarovine je prolazila rimska cesta koja je povezivala Livanjsko i Glamočko polje, koji su činili jedinstveno administrativno, pa tako i kulturno i vjersko, područje.

Najveći broj nalaza potječe iz tog perioda. Svi su nalazi slučajni, otkriveni uglavnom prilikom građevinskih radova, znači bez sustavnih arheoloških istraživanja. Prema njihovim stilskim i ikonografskim obilježjma, pretpostavlja se postojanje klesarskih radionica koje su djelovale na području Livanjskoga polja.

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na sjednici, održanoj 4. prosinca u Sarajevu, 14 novih dobara proglasila nacionalnim spomenicima BiH. Među proglašenim nacionalnim spomenicima je i arheološko područje Vašarovine kod Priluke u općini Livno.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arheološko područje – Prapovijesna gradina, željeznodobne grobnice, rimsko naselje, nekropola i pokretno naslijeđe u Vašarovinama, Priluka, [1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 30. siječnja 2016. (Wayback Machine)Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, preuzeto 22. siječnja 2016.
  • Još jedan prilog lociranju antičkog kulturnog mjesta u selu Priluka kraj Livna i pokušaj rekonstrukcije spomenika, Marija Marić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2005.
  • Livanjski kraj u povijesti, skupina autora, Split - Livno, 1994.