Valeriano Weyler

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodaj infookvir "vojna osoba".
(Primjeri uporabe predloška)
Valeriano Weyler

Valeriano Weyler Nicolau, marqués de Tenerife (Palma de Mallorca, 17. rujna 1838.Madrid, 20. listopada 1930.) poznat u Kataloniji kao Valerià Weyler i Nicolau, bio je španjolski vojnik.

Weyler je rođen u Palmi de Mallorci 17. rujna 1838. Njegova je majka Španjolka,a otac Nijemac,koji je bio vojni činovnik i školovao se u Granadi. Njegova je obitelj podrijetlom iz Pruske i nekoliko je generacija služila u španjolskoj vojci. Sa šesnaest je godina upisao vojnu školu pješaštva u Toledu i,kada je dobio naslov poručnika, završio ga kao najbolji u svojoj klasi. Dvije godine kasnije postao je kapetan i na vlastiti je zahtjev poslan na Kubu.

Filipini[uredi | uredi kôd]

1888. poslan je kao kapetan-general na Filipine, gdje se veoma grubo obračunavao s Carolinima, domoradačkim plemenom iz Mindanaa i drugih provincija. Godine 1895. dobio je La Cruz Grande de Maria Cristina ("Veliki križ Marije Cristine) za svoje vođenje trupa na Filipinima. Došao je u Manilu kao siromah, a vratio se kao milijunaš s novcima koje je zaradio primajući mito i darove od filipinskih Kineza za svoje usluge i utjecaje.

Ipak, Weyler je dao dozvolu 20 žena iz Malolosa da se obrazuju i idu u noćnu školu. Mnogi smatraju da je ovo točka preobrazbe u pravu žena na obrazovanje na Filipinima. Početnu dozvolu nije dopustio svećenik Malolosa, koji je smatrao da bi žene uvijek trebale ostajati doma i brinuti za obitelj. Weyler je posjetio Malolos i odobrio dozvolu jer žene još uvijek nisu izgubile svoju nadu za obrazovanjem.

Španjolska[uredi | uredi kôd]

Tijekom povratka u Španjolsku 1892., dodijeljeno mu je zapovjedništvo nad 6. brigadom u baskijskoj provinciji Navarri. Nakon što su počeli nemiri, premješten je kao kapetan-general u Barcelonu, gdje je ostao do siječnja 1896. U Kataloniji je terorizirao anarhiste i socijaliste.