Baski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Baski

Euskaldunak
Vascos
Basques

Ukupno pripadnika
13.000.000[1]
Značajna područja naseljavanja
Flag of Spain.svg Španjolska: 2.410.000[2][3]
Flag of France.svg Francuska 239.000
Flag of the United States.svg SAD 58.000 [4]
Jezik
baskijski, španjolski, francuski, okcitanski
Vjera
pretežito katoličanstvo
Baskijsko područje.

Baski su narod koji živi na zapadnim Pirenejima i obali Biskajskog zaljeva. Oko 2,5 milijuna stanovnika živi u Španjolskoj autonomnoj pokrajini Baskiji, a oko 200 000 u Francuskoj. Baskijskih zajednica ima u Srednjoj i Južnoj Americi kuda su odselile u 18.st. Osnova baskijskog identiteta je jezik nazvan euskara. To je jedini neindoeuropski jezik u Zapadnoj Europi, a podrijetlo jezika nije do kraja objašnjeno. Pretpostavlja se da su Baski ostatak neindoeuropskog naroda. Najveći baskijski grad je Bilbao (na jeziku Baska: Bilbo).

Endonimi i egzonimi[uredi VE | uredi]

Baski sami sebe zovu Euskaldunak, u singularu Euskaldun. Riječ je nastala od euskara (jezik baska, baskijski) i –dun 'onaj koji ima', odnosno 'onaj koji ima baskijski jezik', to jest 'baskijski-govornik'. Srodna riječ Euskotar označava stanovnika Baskije bez obzira govori ili baskijski. Valjda napomenuti da su ovi nazivi izmišljeni u 19. stoljeću od strane Sabina Arane- tvorca baskijskog nacionalizma. Arana je također izmislio naziv maketo- pogrdnu riječ za ne-Baske u Španjolskoj. Zbog fizičkog oblika lica nazivani su često 'narod sa zečjim licem'.

Podrijetlo[uredi VE | uredi]

Porijeklo Baska je tajanstveno, nitko ne zna odakle su im preci. Antropolozi i znanstvenici drugih profila drže ih po fizičkoj konstituciji jedinstvenima u svijetu. Krv im je posebna, česta je krvna grupa 0 s negativnim rezus-faktorom. Visoki su, dugih nogu i malih stopala, oči i kosa su crni, nos orlovski i najzanimljiviji je oblik lica, trokutast, često ih stoga nazivaju 'narod sa zečjim licem'. Porijeklo Baska danas se dovodi u vezu s Kromanjoncima. -Kromanjonac je bio izrazito visok, uske i duge lubanje, izraženih jagodica i povećeg nosa. Teoriju o kromanjonskom porijeklu Baska potkrjepljuju i činjenice iz njihova života. Dobar primjer svakako je drvena zdjela 'kaiku' (vidi) u kojoj se kuha mlijeko ubacujući u nju užareno kamenje koje se grije na vatri. Ova je metoda stara barem 10.000 godina. - Njihov jezik euskara (baskijski), najstariji je u Europi, jezikoslovce snažno asocira na kameno doba. Za jezikoslovca Georga Dimizilesa, jezik Baska i kavkaski jezici predstavljaju preživjele ogranke davno izumrle porodice.

Običaji[uredi VE | uredi]

Baski su u svojoj izoliranosti, ali u veoma tranzitnom području, uspjeli sačuvati stare običaje i jezik. Žene se samo međusobno, za njih su djeca iz mješanih brakova prokleta. Kod njih nije bila rijetkost da se žene unutar jedne obitelji, pa čak i brak između brata i sestre. Sličan običaj nalazimo kod Sansegota, malene zajednice, uveliko rasipane po svijetu, čije je središte otok Susak. Baski su veoma odani svojoj zajednici na dan Dia de la Patria (ili na euskarskom Aberi Eguna; Dan domovine) na desetke tisuća Baska iz Francuske, Španjolske, i širom svijeta, okupljaju se u svetom gradu Gerniku ispod jednog prastarog hrasta i zaklinju na vjernost domovini.

Religija[uredi VE | uredi]

Tradicionalno, Baski su uglavnom rimokatolici. U 19. stoljeću, a prilično i u 20., Baski su kao skupina ostali posebno pobožni. U posljednjih nekoliko godina odlazak u crkve opada kao i u ostalim zemljama zapadne Europe. Baskija je bila izvor misionara poput Franje Ksaverskog i Michela Garicoïtsa. Ignacije Loyola, osnivač Družbe Isusove, bio je Bask. 17. C. Kalifornijski franjevac Fermín Lasuén rođen je u Gazteizu.

Dašak protestantizma u kontinentalnoj Baskiji proizveo je prvi prijevod novog zavjeta na baskijski jezik Joannesa Leizarrage. Nakon što se kralj Navare , Henrik IV. obratio na katoličanstvo kako bi postao kralj Francuske, protestantizam je gotovo nestao.

Bajona je imala židovsku zajednicu sastavljenu uglavnom od Sefarda izbjeglih od španjolske i portugalske inkvizicije. Također su bile i važne židovske i muslimanske zajednice u Navari prije kastilske invazije 1512.-1521.

Danas, prema jednoj anketi, samo nešto više od 50% Baska ispovijeda neku vrstu vjerovanja u Boga, dok su ostali ili agnostici ili ateisti. Broj vjerskih skeptika se povećava značajno među mlađim naraštajima , dok su stariji pobožniji.[5]

Poznati Baski[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Diáspora vasca, la octava provincia (engleski). eke.eus pristupljeno 24. veljače 2017
  2. (2013) V. inkesta soziolinguistikoa 2011 (PDF) (eu), Vitoria-Gasteiz: Central Publications Service of the Basque Government pristupljeno 24. veljače 2017. ISBN 978-84-457-3303-5
  3. INE. INE (2013) pristupljeno 24. veljače 2017.
  4. Census 2000: Table 1. First, Second, and Total Responses to the Ancestry Question by Detailed Ancestry Code: 2000 (XLS). U.S. Census Bureau (22. siječnja 2007) pristupljeno 24. veljače 2017.
  5. "Arhivirana kopija" pristupljeno 16. studenoga 2012.