Vanessa Hudgens

Izvor: Wikipedija
Vanessa Hudgens
Vanessa Hudgens
Hudgens in Hollywood California - July 2019
Rodno ime Vanessa Anne Hudgens
Rođenje 14. prosinca 1988., Salinas, Kalifornija
Godine rada 2003. -
Važnije uloge Gabriella Montez
Važniji filmovi High School Musical
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Vanessa Anne Hudgens (Salinas, Kalifornija, SAD 14. prosinca 1988.) je američka glumica i pjevačica, koja se proslavila ulogom Gabrielle u filmskom serijalu High School Musical.

Životopis

Vanessa se s obitelji iz Oregona preselila su u Los Angeles nakon što je dobila ulogu u televizijskoj reklami. Vanessini djed i baka su bili glazbenici.

S osam godina Vanessa je pjevala u glazbenom kazalištu, a pojavila se u lokalnim produkcijama Carousel, Čarobnjak iz Oza, Kralj i ja, Glazbenik, i Pepeljuga, među ostalima. Vanessa nije mogla završiti srednju u njezinoj školi u Orange County High School of Arts, pa je pohađala privatnu školu. Poslije škole odlazi u Englesku, studirati dramu i glazbu na Kingsbrook Business i Enterprise College. Imala je manju ulogu u Thirteen Noel kao i u Thunderbirds. Nastupala je i u TV serijama kao što su Petorke, Brothers García, Drake i Hotel, Zack i Cody.

Početkom 2006, Hudgens je igrala lik Gabrielle Montez u Disney Channel Movie High School Musical. Otpjevala je pet pjesama za popratni nosač zvuka. Navodi Celine Dion i Aliciu Keys kao glavne uzore. U rujnu 2006, izdala je svoj prvi album pod nazivom V, s kojih su skinuti singlovi "Come Back to Me" i "Say OK".2007. Nakon toga počinje snimati film i nastavak filma „”High School Musical”, „High School Musical 2”.

Diskografija

Filmografija

Godina Film Uloga Bilješka
2003. Trinaest Noel
2004. Thunderbirds Tintin glavna uloga
2006. High School Musical Gabriella Montez Disney film
2007. High School Musical 2 Gabriella Montez Disney film
2008. High School Musical 3: Maturanti Gabriella Montez glavna uloga
2009. Rokerice Sa5m
2011. Zvijer Lindy Taylor
Sucker Punch Blondie
2012. Putovanje u središte zemlje 2: Tajanstveni otok Kailani
2013. The Frozen Ground Cindy Paulson