Vazoprotektivi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Vazoprotektivi su lijekovi za liječenje bolesti vena - pri tome se ponajprije misli na hemoroide i varikozitete vena. Mnogi lijekovi iz ove skupine imaju dvojben ili vrlo slab učinak.

Vene su krvne žile koje vode krv sa periferije prema srcu. No, kada se kaže "vena" uglavnom se misli na vene koje vode deoksigeniziranu krv iz tijela u srce, mada postoje i plućne vene koje vode oksigeniziranu krv iz pluća u srce. Za razliku od arterija koje imaju jake i izdržljive višeslojne stjenke, vene imaju slabije stjenke. Dok u arterijama vlada arterijski krvni tlak od 80 do 120 mm Hg u venama je tlak vrlo nizak. Stoga, da bi krv ipak mogla teći vene su opskrbljene venskim zaliscima - ventilskim tvorbama koje omogućuju jednosmjerno gibanje krvi, prema srcu.

Međutim, ti zalisci mogu vremenom oslabiti, pa i propasti, a u tom slučaju njihova funkcija se gubi. Tada dolazi do staze krvi. To znači sa se krv sporije kreće prema srcu, kumulira se u donjim dijelovima organizma te vrši pritisak na vene udova. Tada može doći do pojave varikoznih vena tj. "proširenih vena". Također, jedna od vrlo čestih oboljenja vena jesu i hemoroidi.

Vazoprotektivi su:

Crystal128-email.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica uglasog portala farmakologija.com (http://farmakologija.com). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Farmakologija.com.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.