Veliki učitelj Onizuka

Izvor: Wikipedija
Veliki učitelj Onizuka
グレート・ティーチャー・オニヅカ
(Gureto Tiča Onizuka)
Žanranime, drama, komedija
Manga
Veliki učitelj Onizuka
AutorTohru Fujisawa
IzdavačKodansha
Izdavač u EngleskojTokyopop
MagazinWeekly Shonen Magazine
Datum izlaska16. svibnja 1997.17. travnja 2002.
Brojevi25
TV-film
Veliki učitelj Onizuka
RedateljMasayuki Suzuki
StudioFuji Television, Kansai TV
Mreža u HrvatskojNije emitirano
Emitiranje7. srpnja 1998.
Broj epizoda12+1 TV specijal
TV-film
Veliki učitelj Onizuka
RedateljMasayuki Suzuki
Mreža u HrvatskojNije emitirano
Emitiranje1999.
Trajanje140 min.
TV-anime
Veliki učitelj Onizuka
RedateljNaoyasu Hanyu, Noriyuki Abe
ProducentHideo Katsumata, Ken Hagino, Yoshihiro Suzuki
ScenaristMasashi Sogo
StudioStudio Pierrot
LicencaTokyopop
MrežaFuji Television, Animax
Mreža u HrvatskojNije emitirano
Emitiranje30. lipnja 1999.24. rujna 2000.
Broj epizoda43
Trajanje20 minuta
Manga
GTO Shonan 14 Days
AutorTohru Fujisawa
IzdavačKodansha
Izdavač u EngleskojVertical Inc.
MagazinShonen
Datum izlaska2009.još traje
Brojevi6

Veliki učitelj Onizuka (japanski グレート・ティーチャー・オニヅカ, Gurēto Tīchā Onizuka), poznat i pod skraćenicom GTO, je japanska manga i anime drama-komedija serija autora Tohrua Fujisawe. Radnja se odvija oko 22-godišnjeg mladića, Eikichija Onizuke, bivšeg buntovnika koji odluči promijeniti svoj životni put i postati učiteljem kako bi potaknuo učenike da nešto naprave od svojih života. Priča se dodiruje nekoliko tema o problemima mladeži, kao što su seks, droga i buntovnost. Manga je osvojila veliku nagradu Kodansha 1998.[1] te je nastavak Fujisawinih stripova "Shonan Junai Gumi" i "Bad Company", koje su pratile Onizukua prije nego što je postao učitelj. 2009. pojavio se i nastavak mange, "GTO - 14 Days".

Zbog popularnosti priče, napravljeno je nekoliko prilgodbi stripa. Među njima su, izuzev anime serije, japanska TV drama i igrani istoimeni film iz 1999.[2]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Eikichi Onizuka je 22-godišnji mladić, bivši član buntovne motociklističke bande koji odluči postati učitelj kada primijeti jednog uglednog učitelja koji ima velik utjecaj i naklonost djevojaka. Usprkos tome što jedva upadne u neko trećerazredno sveučilište za profesore, uspijeva položiti ispite i steći diplomu željenog zanimanja. Ipak, odluči postati "najbolji učitelj na svijetu".

Pronalazi posao u nekoj "sumnjivoj" privatnoj školi. Tamo, na njegovo sveopće iznenađenje, umjesto zgodnih djevojaka koje je očekivao, nailazi na buntovne, primitivne mladiće i cinične, muškobanjaste djevojke. Također, njegov razred ima dugu povijest u gradu i već je nekoliko učitelja nagnao na samoubojstvo. Ipak, Onizuka prihvaća izazov te malo po malo dopire do hermetičnih učenika te polako stječe njihovo povjerenje i naklonost.

Glumci[uredi | uredi kôd]

Kritike[uredi | uredi kôd]

Nijedan drugi anime, izuzev možda "Okolnosti njega i nje", ne balansira dramu i komediju toliko dobro kao "GTO". Zna točno kada treba biti smiješan i kada treba biti ozbiljan. Veliki doprinos njegovom uspjehu proizlazi od odličnog izbora likova. Tu ima toliko puno likova i toliko puno razvoja likova, no ipak se nitko ne izdvaja toliko koliko Onizuka. On je doista jedan od najvećih kreacija ikada. Slično kao Oe Kintaro iz animea "Golden Boy", i Onizuka se isprva doima kao glup, perverzni momak, ali toliko puno više se krije u njemu nego što se čini.

— Keitaro, [3]

Zanimljivo, trenuci koji nasmijavaju na glas nemaju najveći učinak na gledatelje, jer "GTO" ima svoj udio u duboko emocionalnoj drami a svaki lik ima svoju detaljnu priču koja objašnjava njihove postupke i osobnost.

— Scoot, [4]

Ne postoji nijedan drugi anime za koji znam u kojem je cijeli jedan ensemble sporednih likova (nabrojao sam barem deset) prošao kroz toliko razvoja u jednoj seriji...Da zaključim, ovaj anime je potpuno jedinstven i jedno nevjerojatno anime "iskustvo" samo po sebi.

— Isaac Cynova, [5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Joel Hahn. Kodansha Manga Awards. Comic Book Awards Almanac. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. kolovoza 2007. Pristupljeno 21. kolovoza 2007.
  2. GTO - Great Teacher Onizuka: The Movie. New York Times. Pristupljeno 27. kolovoza 2011.
  3. Keitaro. 2. ožujka 2003. Great Teacher Onizuka - Review. Anime Academy. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. srpnja 2011. Pristupljeno 26. kolovoza 2011.
  4. Scoot. Great Teacher Onizuka. The Nihon Review. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. listopada 2011. Pristupljeno 26. kolovoza 2011.
  5. Isaac Cynova. Great Teacher Onizuka - GTO. THEM Anime Reviews 4.0. Pristupljeno 26. kolovoza 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]