Vera Dajht-Kralj

Izvor: Wikipedija
Vera Dajht-Kralj
Rodno ime Vera Deucht
Rođenje 11. prosinca 1928.
Smrt 16. svibnja 2014.
Nacionalnost Hrvatica
Etnicitet Židovka
Državljanstvo Hrvatska
Zanimanje kiparica
Portal o životopisima

Vera Dajht-Kralj (rođena: Vera Deucht) (Zagreb, 11. prosinca 1928.16. svibnja 2014.), poznata hrvatska kiparica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Vera Dajht-Kralj je rođena 11. prosinca 1928., u Zagrebu u židovskoj[1] obitelji koja se nastanila u Hrvatsku iz Mađarske prije 200 godina. Prabaka, s majčine strane obitelji, Dajht-Kralj se rodila se u slavnoj židovskoj obitelji Schwartz iz koje potječu brojni zagrebački uglednici poput skladatelja, dirigenta i dugogodišnjeg profesora Hrvatskog glazbenog zavoda Antuna Schwartza. Djed, s očeve strane obitelji, Dajht-Kralj je bio trgovac, kao i njezin otac koji je nakon mature na zagrebačkoj Trgovačkoj akademiji završio tehničku školu u Njemačkoj. Otac joj je po povratku u Zagreb naslijedio trgovinu od svojega oca, a poslije je sam otvorio veliku ciglanu u Dugom Selu. Otac Dajht-Kralj je bio blizak prijatelj dr. Aleksandra Lichta s kojim je zajedno osnovao cionističku organizaciju u Zagrebu. Nezadovoljan što kajkavci njegovo izvorno prezime Deucht nikako nisu uspijevali točno izgovoriti, otac Dajht-Kralj je odlučio fonetizirati prezime i otada se cijela obitelj počela potpisivati s Dajht. Zbog mudrosti njezina oca, tijekom Drugog svjetskog rata i Holokausta, Dajht-Kralj se s obitelji 1941. godine uspjela iz Zagreba prebaciti u talijansku okupacijsku zonu u Crikvenici. Cijela obitelj Dajht je ipak bila internirana u logor Kraljevica. Srećom svi su preživjeli, te su ih nakon kapitulacije Italije partizani prebacili na oslobođeni teritorij preko Vratnika u Liku.[2][3]

Dajht-Kralj je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod Frane Kršinića i Antuna Augustinčića. 1953. završila je postdiplomski studij na pariškoj Académie des Beaux-Arts. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1955. Od 1952. godine do danas, Dajht-Kralj je izlagala na više od sedamdeset samostalnih i grupnih izložaba u domovini i inozemstvu. Također je do današnjeg danas izradila deset spomenika, i predložila je idejna rješenja za dvadeset skulptura smještenih na javnim površinima diljem Zagreba. Njezina skulptura "Prozor" je 1991. godine prihvaćena kao idejno rješenje i postavljena je u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.

O njezinoj ostavštini brine se udruga Živi atelje Dajht Kralj koja djeluje u ateljeu u Ilici 110 u Zagrebu, gdje je Dajht-Kralj radila veći dio života.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) United States Holocaust Memorial Museum. Holocaust Survivors and Victims Database: Vera Dajht-Kralj. Pristupljeno 28. prosinca 2013. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  2. Ha-Kol (Glasilo Židovske zajednice u Hrvatskoj); Vera Dajht-Kralj, neuhvatljiva stvaralačka moć; stranica 23; broj 105, svibanj / lipanj 2008.
  3. Robert Bajruši, Marina Biluš, Viktor Zahtila. 15. veljače 2005. Židovi koji su izgradili moderni Zagreb. Nacional. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. srpnja 2012. Pristupljeno 28. prosinca 2013.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)