Vera Farmiga

Izvor: Wikipedija
Vera Farmiga
Vera Farmiga
Farmiga na San Diego Comic-Con 2018. godine
Rodno ime Vera Ana Farmiga
Rođenje 6. kolovoza 1973., Passaic County, New Jersey, SAD
Godine rada 1997.-
Suprug Sebastian Roché (do 2004.), Renn Hawkey (od 2008.)
Važniji filmovi Ni na nebu, ni na zemlji
Prizivanje
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Vera Farmiga odnosno Vira Farmiga (ukr. Віра Фарміга / Vira Farmiga) je američka glumica ukrajinskog podrijetla. Debitirala je u Broadwayskom kazalištu 1996., a svoju filmsku karijeru započinje 1998. ulogom u triler drami »Return to Paradise« (Povratak u raj). U 2009. godini je prvi puta nominirana za »Oskara« zahvaljujući ulozi u filmu Ni na nebu, ni na zemlji.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Vera Farmiga je rođena 6. kolovoza 1973. u New Jerseyu (SAD), u obitelji ukrajinskih imigranata. Ima šestero braće i sestara te je odrasla u ukrajinskoj zajednici s kojom je sudjelovala u izvođenju folklornih plesova (grupa »Syzokryli«). Kao srednjoškolka završila je Ukrajinsku katoličku školu, a zatim je studirala likovnu i scensku umjetnost na američkom Sveučilištu Syracuse. Za života se preudala, i danas ima dvoje djece.

Od 1996. godine Vera započinje svoju glumačku karijeru, a dvije godine poslije i filmsku. Od tada je u usponu i dobiva sve primjećenije uloge. Dobila je nekoliko priznanja i nagrada, a prva veća među njima je dobivena 2004. za ulogu Irene u filmu »Down to the Bone«. Godine 2009. bila je nominirana za Oskara zahvaljujući ulozi poslovne žene Alex Goran u filmu Ni na nebu, ni na zemlji. Vera iza sebe ima 30-ak filmskih uloga.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]