Viktorija Koblenko

Izvor: Wikipedija
Viktorija Koblenko
Victoria Koblenko
[[Slika:
Victoria koblenko-1541061350
|250px|Viktorija Koblenko]]
Viktorija Koblenko (2009.)
Rodno ime Viktorija Koblenko
Rođenje 19. prosinca 1980., Vinnicja, Ukrajina
Godine rada 2005.-
Suprug Jevhen Levčenko, nogometaš
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Viktorija Koblenko (ukr. Вікторія Кобленко, niz. Victoria Koblenko); (Vinnicja, 19. prosinca 1980.) je nizozemska glumica, voditeljica i kolumnistica ukrajinskog porijekla. Posebno je poznata po pružanju potpore nekoliko velikih humanitarnih organizacija poput Amnesty Internationala i UNICEF-a. Aktivan je sudionik informiranja svjetske javnosti o posljedicama černobilske nesreće te adekvatnom zbirnjavanju djece oboljele od HIV-a, posebno u Ukrajini.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Viktorija Koblenko rođena je 19. prosinca 1980. u Vinnicji, u središnjoj Ukrajini. Zajedno s roditeljima je s 14 godina preselila u Nizozemsku gdje je u kratkom vremenu naučila nizozemski jezik te se školovala u klasičnoj gimnaziji. Danas uz ukrajinski i nizozemski, tečno govori ruski, engleski, njemački, francuski, a nešto slabije poznaje klasični grčki i latinski. S 18 godina počela je studirati političke znanosti na Sveučilištu Leiden.

Iako nije imala namjeru postati glumica, njezino često pojavljivanje u honoriranim televizijskim promidžbenim programima, otvorilo joj je vrata prema glumačkoj karijeri. U početku su to bile televizijske serije, a zatim i ozbiljnije uloge u filmovima. Prvu zahtjevnu ulogu Viktorija je dobila u kolovozu 2005., u film »Dead End«. Danas iza sebe ima niz serijskih i filmskih uloga te je česti gost na nizozemskoj nacionalnoj televiziji.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Viktorija Koblenko