Viber

Izvor: Wikipedija
Viber logotip

Viber[1] je aplikacija za pametne telefone koji korisnicima omogućuje besplatne pozive i slanje besplatnih tekstualnih poruka. Viber radi na 2G, 3G,4G i WiFi mreži.

Za razliku od ostalih VoIP pružatelja usluga, kao što su Skype, Viber ne zahtijeva korisnički račun, te omogućuje izravan poziv svim mobilnim i fiksnim mrežama, gdje je softver instaliran na oba uređaja.

Viber je aplikacija tvrtke Viber Media sa sjedištem u Cipru i razvojnim centrima u Bjelorusiji i Izraelu. Ovu mobilnu aplikaciju je stvorio izraelsko-američki biznismen Talmon Marco.

Funkcionalnost[uredi | uredi kôd]

Na dnu zaslona aplikacije nalaze se ikone za pristup porukama, popis zadnjih poziva, kontakata, tipkovnice i gumba za pristup više opcija. Nakon instalacije,[2] korisnički račun se može stvoriti sa svakog telefonskog broja kao korisničkog imena. Viber je sinkroniziran s imenikom, tako da korisnici ne trebaju dodavati kontakte posebno. Osim tekstualnih poruka, korisnici mogu razmjenjivati slike, audio i video medije.[3]

Dostupnost[uredi | uredi kôd]

Aplikacija je dostupna za mobilne operacijske sustave Android i iOS. kao i za operacijske sustave Windows, Mac i Linux.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Viber"
  2. " Mobilna aplikacija Viber za besplatno telefoniranje i slanje poruka"
  3. - Jeftina komunikacija". Inačica izvorne stranice arhivirana 5. srpnja 2013. Pristupljeno 7. lipnja 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. Viber Support (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 3. srpnja 2020. Pristupljeno 30. lipnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)