Viking Lotto

Izvor: Wikipedija
Europske države u kojima se igra Viking Lotto.

Vikinglotto, u Danskoj poznat i kao Onsdags Lotto (Loto srijedom) ili Víkingalottó na Islandu, je udruženje državnih lutrija Norveške, Švedske, Finske, Danske, Islanda i pribalitičkih zemalja (Litve, Latvije i Estonije). Osnovano 1993. godine kao prvo takve vrste u Europi.

Izvlačenja dobitnih brojeva i kombinacija održavaju se svake srijede u sjedištu Norsk Tippinga, norveške državne lutrije, u Hamaru. Prodajna cijena srećke iznosi 1 euro u Litvi, a vrijednošću odgovara i u drugim državama gdje se održava. Više od polovice cijene srećke odlazi u nagradni fond lutrije. Najviša nagrada izražena je u eurima i vrijedi za sve članice, dok iznosi nižih nagradu ovise od državi ili upravnoj jedinici te države (županiji, općini, okrugu) i ne moraju biti izražene u eurima.

Prilikom popunjavanja srećke, igrač mora odabrati šest brojeva između 1 i 48 te složiti od njih određenu kombinaciju. Ako je pogodio svih šest izvučenih brojeva, igrač dobiva najvišu nagradu, dok se za manji broj pogođenih brojeva dijele i niže novčane nagrade. Na visoke novčane iznose neke države ubiru porez.

Po uzoru na Viking Lotto, kasnije su u drugim dijelovima Europe nastala su slična udruženja poput EuroMillionsa (Zapadna i Sjeverna Europa) i Eurojackpota (Srednja, Sjeverna i Južna Europa).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]