Viktorin Jurić

Izvor: Wikipedija

Viktorin Jurić - Paša (Drijenča, 10. veljače 1961.), heroj Domovinskog rata, heroj Sajmišta, Vukovara[1][2]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodom je iz Drijenče. Iz rodnog kraja otišao je u Austriju, a 1991. godine bio je u Beču odakle se vratio u Hrvatsku te dragovoljno pristupio HOS-u. Borio se na karlovačkom bojištu. S još 60-ak suboraca otišao je na Mejaško Selo na Koranu gdje je imao vatreno krštenje. Potom je s pripadnicima HOS-a u Zagrebu u akciji blokade borongajske vojarne. Koncem rujna 1991. otišao je na bojište u Vukovar. Istakao se u borbama na najtežem gradskom bojištu u posljednjem dijelu vukovarske bitke, Sajmištu. Iz gotovo beznadežne situacije okruženog i okupiranog Vukovara zaputio se u proboj.[3] Pred odlazak u proboj otišao je u bolnicu pozdraviti se s ranjenicima. Nikome nije govorio za planirani proboj. Francuskog dragovoljca u HOS-u Jean-Michel Nicoliera obavijestio je da idu u proboj, govoreći mu na slabom engleskom i njemačkom, ponudivši mu da će ga ponijeti. Slabašni Nicolier koji je tad imao samo 48 kg je odbio, na miješavini francuskog, engleskog i hrvatskog, spominjući Ženevsku konvenciju u koju se uzdao, uvjeren da će za desetak dana biti u Zagrebu.[4] Akcija proboja odvijala se je u nemogućim uvjetima. Kod Henrikovaca i Cerića na raskrižju ih je gađao snajper. Kilometar i pol hodali su između špagica, po minskom polju, dok su ih velikosrpski agresori tražili transporterom. Ušavši u Nuštar, jedan je suborac išao na previjanje, a Jurić i još nekoliko njih vratili su se po istoj čistini po ranjenika. Slijedili su žice dalekovoda i tako nakon duge hodnje napokon stigli u Vinkovce.[5] Trideset sati probijao se Jurić prema slobodnom teritoriju Republike Hrvatske, noseći ranjenog prijatelja. Akcija izvlačenja bila je uspješna. Izbijanjem velikosrpske agresije na BiH vratio se u rodni kraj. Zapovijedao je bojnom "Pro Patria" iz Drijenče kod Tuzle i zaslužan je za organiziranje obrane Drijenče. Borben i hrabar, bio je primjer bojovnicima. U jednoj akciji stao je na nagaznu minu zbog čega je ostao bez noge. Nikad nije klonuo duhom, nego je nastavio svoj borbeni put.[3][6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. HZ Soli Na današnji dan rođen je Viktorin Jurić Paša (pristupljeno 12. rujna 2017.)
  2. Jutarnji list Snježana Pavić: NIKAD ISPRIČANE PRIČE HRABRIH BRANITELJA VUKOVARA 'U 50 dana četnici i JNA osvojili su samo 25-30 metara' 18. studenoga 2015. (pristupljeno 12. rujna 2017.)
  3. a b Hrvatsko neboArhivirana inačica izvorne stranice od 17. prosinca 2017. (Wayback Machine) Hrvatsko Nebo/hzsoli: Na današnji dan rođen je Viktorin Jurić Paša – Iz vukovarskog pakla uspio izaći noseći pritom ranjenog prijatelja, 10. veljače 2017. (pristupljeno 16. prosinca 2017.)
  4. Dnevno.hr Snježana Vučković: PRED PAD: ‘Želio sam Jean Michel Nicoliera na rukama ponijeti iz bolnice u proboj! Znate što mi je rekao?’, 17. studenoga 2015. (pristupljeno 16. prosinca 2017.)
  5. Vojna povijest Tomislav Šulj: Feljton (3): Proboj iz klaonice Vukovara, 26. studenoga 2014. (pristupljeno 16. prosinca 2017.)
  6. YouTube Kanal Drenački Vukovi: Viktorin Juric Pasa-Branitelj Vukovara, 8. siječnja 2012. (pristupljeno 16. prosinca 2017.)