Vitoroga antilopa

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Vitoroga antilopa
Vitoroga natilopa u Oregonu
Vitoroga natilopa u Oregonu
Status zaštite

Status iucn3.1 LC.svg

Status zaštite: Smanjeni rizik (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Artiodactyla
Podred: Ruminantia
Infrared: Pecora
Porodica: Antilocapridae
Gray, 1866.
Rod: Antilocapra
Vrsta: A. americana
Dvojno ime
Antilocapra americana
Ord, 1815.
Područje života
Podvrste

A. a. americana
A. a. mexicana
A. a. oregona
A. a. peninsularis
A. a. sonoriensis

Vitoroga antilopa (Antilocapra americana) ili viloroga antilopa, a ponekada i rašljoroga antilopa je jedina postojeća vrsta porodice Antilocapridae,[1] jedne od dvije porodice sisavaca koje žive samo u Sjevernoj Americi (druga porodica je Aplodontidae).

Rasprostranjenost i stanište[uredi VE | uredi]

Vitoroge antilope nastanjuju otvorene travnate oblasti i šipražje zapadnih Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, kao i neke dijelove Meksika.

Opis[uredi VE | uredi]

Vitoroga antilopa je duga, od glave do repa, 140 cm. U ramenima je visoka 87 cm, a teži 47-70 kg. Ženke su inače za 10-25% manje od mužjaka. Ova antilopa je poznata po svojoj brzini, budući da može postići brzinu od 86 km/h, a može održavati brzinu od 70 km/h preko 6,4 km. Imaju zdepasto tijelo i duge i vitke noge. Papci su dugi, špicasti, razdvojeni i zaštićeni kako bi mogli podnijeti udarce koraka jer vitoroga antilopa može skočiti do 8 metara u daljinu kada trči. Oba spola imaju rogove, koji su kod mužjaka dugi oko 43 cm s naprijed okrenutim vrhovima. Ženke imaju kratke rogove, duge oko 4,2 cm. Pomoću svojih velikih očiju, zaštićenih crnim trepavicama, mogu vidjeti sve u vidnom polju od 360°.

Gornji dio tijela je smeđe-žute boje, dok su stomak i unutrašnja strana udova, četverokutni dio između ramena i kukova, linije ne vratu i stražnjica bijeli. Mužjaci imaju crno lice i dvije crne šare ispod ušiju, koje koriste pri udvaranju i pokazivanju dominantnosti. Miris je vrlo važan za vitoroge antilope i zato mužjaci imaju 9 mirisnih žlijezda, a ženke 6. Mužjaci označavaju teritoriju žlijezdama na glavi.[1]

Zubi su im prilagođeni za hranjenje raznim prerijskim biljkama, šipražjem, travama, ali i kaktusima i usjevima. Zubi stalno rastu zbog trošenja.

Razmnožavanje[uredi VE | uredi]

Oba spola su zrela sa 16 mjeseci. Ženke stvaraju 4-7 jajašaca, ali najviše 4 oplođena mogu da stanu u maternicu. Tjeranje traje dva do tri tjedna, a bremenitost 252 dana. Mladunci se kote krajem svibnja ili početkom lipnja i na rođenju su teška 3,4 do 3,9 kg. Mladunci su u stanju prestići konja sa dva dana starosti, ali nemaju snage za duga putovanja sa ostatkom krda, pa ostaju skriveni u travi dok ne napune 21-26 dana. Ženke brinu o mladima 4-5 mjeseci, s tim da se mužjaci odbijaju od dojenja 2-3 tjedna prije ženki. Vitoroge antilope žive oko 10 godina, a u zatočeništvu i 15.[2][3][4] Odrasli mužjaci ne brinu o svojim potomcima.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Smithsonian Institution. North American Mammals: Pronghorn Antilocapra americana
  2. Mammals of Texas: Pronghorn
  3. Animal Diversity Web: Antilocapra americana
  4. AnAge: Antilocapra americana

Drugi projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: vitoroga antilopa
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: vitorogoj antilopi