Vjekoslav Miličić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Vjekoslav Miličić (Brusje, Hvar, 1943.) je redoviti profesor u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu u Zagrebu na Katedri Opće teorije prava i države. Jedan je od najcjenjenijih živućih hrvatskih pravnih teoretičara. Diplomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a doktorat je branio na Univerzitetu u Sarajevu.

Uz osnovni predmet Opća teorija prava i države na prvoj godini studija ima i izborne predmete: Filozofija prava, Retorika i pravo, Nomotehnika, Ćudoređe i deontologija profesije pravnik, Metodologija prava, Ćudoređe i deontologija znanstvenog rada. Gost profesor je i na drugim fakultetima odnosno sveučilištima, na dodiplomskim, diplomskim, poslijediplomskim i doktorskim studijima. Objavio je 106 znanstvenih radova od toga jedan u suautorstvu.

Predsjednik je Časnog suda II. stupnja Hrvatske stomatološke komore u četvrtom četverogodišnjem mandatu, član je međunarodnog uredničkog odbora časopisa Slovenian Law Review, član je Savjeta časopisa Pravnik. Izvanjski je znanstveni savjetnik Ustavnog suda RH.

Radovi[uredi | uredi kôd]

  • Smisleno učenje (I. izdanje 1973., XI. izdanje 2004.)
  • Pravo i metodologija prava, Zagreb, 1992.
  • Deontologija profesije liječnik - Život čovjeka i integritet liječnika-ćudoredna raskrižja bioetike, Zagreb, 1996.
  • Metodologija prava - Nomotehnika, Zagreb, 1998.
  • Opća teorija prava i države, VIII. izmjenjeno i dopunjeno izdanje. Zagreb, 2008.