Vladimir Schönauer

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Vladimir Šenauer)
Vladimir Schönauer
(Vladimir Šenauer)
Osobni podatci
Nadimak Geza, Ćićo
Rođenje 29. studenog 1930.
Smrt 5. siječnja 2013.
Portal o životopisima
Portal o športu

Vladimir Šenauer, zvan Geza i Ćićo (Split, 29. studenog 1930. – Split, 5. siječnja 2013.), jedan od nekadašnjih legendarnih igrača Hajduka, za Bile je odigrao 471 utakmicu i postigao 132 pogotka. S Hajdukom sudjelovao u osvajanju prvenstva 1950., 1952. i 1954./55. Prema Ivi Begi bio je veoma vješt u iznuđivanju kaznenih udaraca.[1] Po struci je bio diplomirani ekonomist.

Rodio se u braku hrvatskog Židova iz Daruvara Geze Schönauera, trgovca, i Hrvatice Zorke (djevojački Rakelić) iz Splita. Roditeljskim dogovorom riješeno je vjersko pitanje kod djeteta: ako im dijete bude sin bit će Židov (netipično za židovsku tradiciju!), a ako bude kćer bit će katolkinja.[2]

Kao dijete bio je u zbjegu u južnoj Italiji 1944. godine. Ondje je vidio Hajdukovce na legendarnoj utakmici protiv britanske reprezentacije u Bariju, što je raspalilo njegovu strast prema Hajduku.

Igrao je najveći dio karijere za splitskog Hajduka, uz iznimku kad je dvije godine igrao za beogradski BSK. S Hajdukom je osvojio tri naslova državnog prvaka, legendarnu iz 1950. kad su bili prvaci bez poraza, te 1952. i 1955. godine. U dvije godine s BSK-om osvojio je jedan državni kup, pobijedivši pritom bivše suigrače iz Hajduka i suigrača Vladimira Bearu koji je tad igrao u Crvenoj zvezdi.

Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu.

Bio je šefom recepcije u splitskom hotelu Marjan do 1979., a nakon toga od 1979. do 1990. bio je direktor stadiona na Poljudu.

Na rangu golgetera Šenauer je na 18. mjestu, prvi je Frane Matošić sa 729 golova, a slijede Lemešić, Benčić, Vukas, Nadoveza, Vlade Kragić, Anković, Hlevnjak, Vidošević, Jerković, Žungul, Zvonko Bego, Papec, Radovniković, Mirko Bonačić, Andrijašević, Šurjak i Šenauer.

Geza je bio poznat je po specifičnom načinu iznuđivanja kaznenih udaraca. Prema riječima hajdučke legende Ive Bege Vladimir Geza Šenauer,bio je najveći glumac u povijesti Hajduka, jer niko u sto godina ni približno nije odglumija toliko penala ka Geza...

Osim za Hajduka, igrao je za BSK-a, Austriju iz Klagenfurta, karijeru je završio igrajući za drugoligaškoga Splita.

Bio je aktivan član u upravi splitskoga kluba, a od 1979. do 1990. dir. poljudskog stadiona.

Za stoti rođendan Hajduka uručena mu je hajdukova povelja kao i svima ostalima živućim trenerima te igračima koji su skupili sto utakmica u bijelom dresu ili nastup za reprezentaciji. Među ostalima dobili su je i Zvonko Bego, Ante Grčić, Davor Grčić, Mario Boljat, Ivica Hlevnjak, Dragan Holcer, Siniša Fulgosi, Vilson Džoni, Drago Čelić, Bogdan Kragić, Zlatko Papec.

Statistika u Hajduku[3]
Natjecanje Nastupi Zgoditci
Prvenstvo 192 37
Kup 27 8
Superkup 0 0
Međunarodne 2 1
Splitski podsavez 0 0
Ukupno 221 46

Prijateljske 250 86
Sveukupno 471 132

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ivo Bego kod Mosora: Udrija san onoga ko je to zaslužija!
  2. Milorad Bibić Mosor: Vladimir Šenauer Geza kod Mosora: Dalmatinci moji, volimo Hajduka!, Slobodna Dalmacija, 11. rujna 2010.
    "Otac mi se zva Geza, doša je u Split iz Daruvara, tamo su moji preci imali velika imanja. Mater Zorka rođena Rakelić bila je Splićanka. Dogovorili su se: ako dite bude muško biće Židov, ako bude žensko biće katolkinja."
  3. Profili svih igrača – Statistika na službenim stranicama HNK Hajduka. hajduk.hr. HNK Hajduk Split.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]