Milorad Bibić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Milorad Bibić Mosor (Split, 25. srpnja 1952.Zagreb, 17. veljače 2012.), bio je hrvatski novinar, športski novinar, športski publicist, filmski scenarist, kroničar, pisac, televizijski voditelj, športaš i športski djelatnik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u Splitu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju "Vladimir Nazor", kao i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), stekavši zvanje dipl. inženjera elektrotehnike.[1] Umjesto strukom bavio se novinarstvom, prvo u tjedniku Nedjeljnoj Dalmaciji, a potom u dnevniku Slobodnoj Dalmaciji, gdje je bio urednik športske rubrike. Specijalnost mu je bila šport, osobito košarka, o kojoj je pisao i za brojne novine i časopise iz Hrvatske (Sportske novosti, magazin Košarka, Novi list) i drugih republika bivše Jugoslavije (Delo, Oslobođenje). Od sredine 1980-ih pisao je i humorističke priloge za Slobodnu Dalmaciju, Berekin i Žulj.[1]

Kao športski novinar pratio je velika svjetska natjecanja te intervjuirao mnoge poznate osobe iz športskog miljea. Nekoliko godina bio je urednik i voditelj emisije o košarci U koš, u koš na nekadašnjoj lokalnoj televiziji TV Marjanu. 2000-ih je vodio informativno-zabavnu razgovornu emisiju na lokalnoj splitskoj televiziji Kanalu 5 Mosorijadu, u kojoj je ugostio brojne poznate hrvatske uglednike iz športa, glazbe, politike i ine (Tomislav Ivić, Gego...).[2] Surađivao je kao komentator u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva.

Bio je košarkaški sudac, delegat na prvoligaškim utakmicama i FIBA-in povjerenik.

Djela[uredi | uredi kôd]

Napisao je knjigu o slavnome splitskome košarkašu Dinu Rađi Moj galebe, knjigu o prvoligaškim godinama RNK Splita Split je Prva liga te zajedno sa zagrebačkim novinarem Zoranom Kovačevićem životopis poznatog košarkaškoga trenera Mirka Novosela Zlatna košarka Mirka Novosela, monografiju o KK Split Od starog placa do vrha Europe te knjiga o odrastanju u Splitu 60-ih Zakon pjace i o mladenaštvu 1970-ih Zadnja pošta Riva u kojima je romantičarski nostalgično kroničarski zapisao sjećanja na ljude, mjesta i događaje iz Splita, osobito o svojoj voljenoj Tršćanskoj ulici.

Napisao je scenarije za filmove o Frani Matošiću i Vladimir Beari, dvojici legendarnih splitskih nogometaša.[3]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

  • 1997.: Hrvatski zbor športskih novinara proglasio ga je športskim novinarem godine.
  • 2003.: Hrvatski zbor športskih novinara dodijelio mu je godišnju nagradu za športsku publicistiku za knjigu Split je Prva liga.
  • 2005.: Hrvatski zbor športskih novinara dodijelio mu je godišnju nagradu za športsku publicistiku za knjigu Zlatna košarka Mirka Novosela.
  • 2008.: Hrvatski zbor športskih novinara dodijelio mu je nagradu za životno djelo.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Preminuo legendarni splitski novinar milorad Bibić Mosor. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. listopada 2014. Pristupljeno 23. veljače 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. V. emisije Mosorijade.
  3. ZDnews
  4. Laureati. Bibiću nagrada za životno djelo, Blažičko novinar godine[neaktivna poveznica], Novinar, broj 3/4/2009., str. 28., preuzeto 25. lipnja 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]