Vladimir Arsenijević

Izvor: Wikipedija
Vladimir Arsenijević

Vladimir Arsenijević
Puno ime Vladimir Arsenijević
Pseudonim Vlajsa
Rođenje 29. travnja 1965.
Pula, Hrvatska
Zanimanje književnik
Književne vrste roman
Portal o životopisima

Vladimir Arsenijević (Pula, Hrvatska, 1965.), nagrađivani i međunarodno priznati srpski pisac, prevoditelj, urednik i publicist.

Nakon što je 1985. godine završio srednju školu i izvršio obvezno služenje vojnoga roka Arsenijević se u dobi od 20 godina preselio u London. Godine 1989. vratio se u Beograd nakon četiri godine.

Dobio je NIN-ovu nagradu 1994. godine postavši najmlađi dobitnik ove prestižne nagrade svojim prvim romanom U potpalublju. Bio je to prvi put da je jedna debitantska knjiga osvojila ovu nagradu. Ova proturatna knjiga ubrzo je prevedena na 20 jezika i postavila je Arsenijevića gotovo trenutačno među najprevođenije srpske pisce. Od tada je Arsenijević objavio četiri druga romana.

Poznati je urednik koji je stvorio i razvio izdavačku kuću RENDE u kojoj je radio kao glavni urednik od njezina osnutka sve do 2007. godine.

Jedan je od osnivača i voditelja književnog festivala "Krokodil", koji se svake godine održava u Beogradu od 2009. godine i na kojem su sudjelovali mnogi hrvatski pisci.[1] Nakon okončanja Krokodilovog projekta "Jezici i nacionalizmi" bio je jedan od prvih potpisnika rezultata tog projekta – Deklaracije o zajedničkom jeziku, u kojoj se tvrdi da se u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori govore nacionalne standardne varijante zajedničkog policentričnog standardnog jezika.[2][3]

Trenutačno je zaposlen kao urednik u beogradskom VBZ-u, podružnici hrvatske izdavačke kuće VBZ-a. Živi i radi u Beogradu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Krokodil Festival. Krokodil.rs. 14. lipnja 2012. Pristupljeno 25. ožujka 2024.
  2. Derk, Denis. 28. ožujka 2017. Donosi se Deklaracija o zajedničkom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca. Večernji list. Zagreb. str. 6–7. ISSN 0350-5006. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. rujna 2017. Pristupljeno 25. ožujka 2024.
  3. Deklaracija o zajedničkom jeziku. Jezici i nacionalizmi. Pristupljeno 25. ožujka 2024.