Prijeđi na sadržaj

Vodene kozice

Izvor: Wikipedija
Varicella zoster virus.

Vodene kozice (eng. chickenpox, lat. varicella) – također poznate kao vodene ospice, male boginje, pljuskavice, varičela – su visoko zarazna bolest za ljude koji ju nisu preboljeli, ili protiv nje nisu cijepljeni. Prenosi se zrakom, kihanjem i kašljanjem, a također se može dobiti dodirom, ili udisanjem virusnih čestica koje dolaze iz plika s gnojnim sadržajem. Dovoljan je socijalni kontakt za zarazu. Bolest je uzrokovana varicella zoster virusom (VZV), jednim od osam herpes virusa koji mogu zaraziti ljude (iz porodice lat. Herpesviridae). U dječjoj dobi rijetko može izazvati komplikacije poput encefalitisa ili pneumonije. Prepoznatljive su po stvaranju osipa po tijelu pacijenta. Kako bi znali kada su prošle, kraste vodenih kozica postaju manje i otpadaju.

Simptomi

[uredi | uredi kôd]

Inkubacija traje od 10 do 21 dana. Bolest počinje svrbežom (pruritus) i osipom tj. crvenkastim točkicama (makula) na koži. Obično počinje na vratu, leđima, i licu te se širi na ostale dijelove tijela.[1] Osip ne izbije odjednom, već se javlja na mahove tako da se na koži istodobno vide sve faze, od makule (crvenkaste pjege), papule (mjehurića ispunjenog bistrim sadržajem), vezikule (plika s gnojnim sadržajem) do kraste. Izbijanje osipa obično traje oko 5 dana, najviše 7 – 8 dana. Osip može biti sasvim blag, izbije samo nekoliko eflorescencija, a može biti i tako obilan da prekrije gotovo čitavu kožu. Vezikula se raspukne i pretvori u svjetlosmeđu krastu koja s vremenom potamni i postane tamnosmeđa dok na kraju ne otpadne, obično u roku dva tjedna od početka bolesti.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Chickenpox (Varicella) Overview. cdc.gov. 16. studenoga 2011. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. veljače 2015. Pristupljeno 4. veljače 2015.
    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!