Vojna operacija

Izvor: Wikipedija
Za druga značenja pogledajte Operacija (razdvojba).

Vojna operacija je usklađeno vojno djelovanje kao odgovor na razvoj određene situacije. To djelovanje je vojni plan kako razriješiti nastalu situaciju u korist države. Operacije mogu biti ratne ili neratne i dodjeljuje im se kodni naziv iz sigurnosnih razloga. Vojne operacije su često poznatije po tom kodnom nazivu nego po svojim stvarnim operativnim ciljevima.

Vojne operacije se najčešće dijele po stupnju i razmjeru uporabe snaga i njihovom utjecaju na širi sukob, a mogu se voditi na strateškoj, operativnoj i taktičkoj razini.

Operacije strateške razine[uredi | uredi kôd]

Operacije strateške razine se vode radi ostvarenja strateških državnih ciljeva. One u sebi uključuju pohode i operacije većih razmjera i često su popraćene djelovanjem diplomatskih, ekonomskih i obavještajnih elemenata nacionalne moći.

Operacije operativne razine[uredi | uredi kôd]

Operativna razina vojnih operacija povezuje vojnu strategiju i taktiku tako što djelovanja na taktičkoj razini usmjerava prema ostvarenju ciljeva zadanih na strateškoj razini. To je razina na kojoj se planiraju i izvode pohodi i operacije većih razmjera radi postizanja strateških ciljeva na bojištu ili u području operacija.

Operacije taktičke razine[uredi | uredi kôd]

Na taktičkoj razini planiraju i izvode taktičke operacije radi postizanja vojnih ciljeva dodijeljenim taktičkim vojnim postrojbama. Uspješno postizanje vojnih ciljeva taktičke razine doprinosi postizanju ciljeva operativne, a u određenim uvjetima i strateške razine. Stoga je potrebno voditi računa o tome da učinci koji se ostvaruju u taktičkim operacijama uvijek moraju podupirati ostvarenje ciljeva glavnih operacija ili pohoda.

Operativna razina ratovanja[uredi | uredi kôd]

Operativna razina ratovanja povezuje taktičku uporabu snaga sa strateškim ciljevima, pri čemu do izražaja dolazi operativno umijeće, tj. vještina uporabe vojnih snaga radi postizanja strategijskih ciljeva planiranjem, organizacijom, objedinjavanjem snaga i vođenjem pohoda i operacija većih razmjera. Na toj razini se određuju operativni ciljevi, pokreću aktivnosti i uporabljuju resursi kako bi se omogućio uspjeh pokrenutih operacija.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Armstrong, Richard N. Red Army Tank Commanders: The Armored Guards. Atglen, Penn.: Schiffer Military History, 1994. ISBN 0887405819.
  • Glantz, David M. Soviet Military Operational Art: In Pursuit of Deep Battle. London; Portland, Or.: Frank Cass, 1991. ISBN 0714633623, ISBN 0714640778.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]