Prijeđi na sadržaj

Vojna povijest (časopis)

Izvor: Wikipedija
Vojna povijest
Tip Znanstveni časopis
Izdavač Večernji list
Glavni urednik Zvonimir Despot
Utemeljen 2011.
Jezik Hrvatski
Sjedište Oreškovićeva 6H/1, Zagreb, Hrvatska
Naklada 50.000
Službene internetske stranice

Vojna povijest, hrvatski mjesečnik kojeg izdaje Večernji list. Obrađuje vojne i povijesne teme s naglaskom na hrvatsku povijest. Izlazi jednom mjesečno i košta 25 kn. Dosad je 113 brojeva.[1]

O časopisu

[uredi | uredi kôd]

Započinje uvodnikom kojeg piše urednik Zvonimir Despot. Na početku časopisa je analiza od četiri stranice koja govori o nekoj aktualnoj temi (npr. ubojstvu al-Bagdadija). Zatim na nekoliko stranica slijedi Vojnopovijesni vremeplov, koji ukratko opisuje važne događaje koji su se dogodili u tom mjesecu. Piše ga Deni Vlačić, a svjetlopisi su preuzeti s Wikipedije. Slijedi glavna tema broja, koja se rastegne na barem 10 stranica s mnogo slika i pododlomaka, a zatim ostali članci, katkad i serijali koji se pišu u više brojeva (npr. serijal o Osmanskom Carstvu. Desetak stranica prije kraja, vrijeme je za odlomak kojeg potpisuje Muzej vojne i ratne povijesti Pakrac. Na nekoliko stranica prikazani su brojni svjetlopisi uz opise i kratak člančić. Tu je i odlomak Militarija koji reklamira vojne predmete i znakovlje u suradnju s Njuškalom. Pretposljednja tema je Povijest na filmu, u kojoj se opisuje novi film i njegova važnost za vojnu povijest. Časopis završava s kratkom recenzijom najnovije posljednje knjige i često s reklamom za pretplatu na časopis i knjige koje izdaje Despot Infinitus.

Glavni urednici

[uredi | uredi kôd]
  1. Zvonimir Despot (2011. - ?)

Poznati suradnici

[uredi | uredi kôd]

Do danas su za Vojnu povijest pisali Zvonimir Despot, Mario Werhas, Zvonimir Freivogel, Mirko Bilandžić, Deni Vlačić, Filip Katanić, David Orlović, Hrvoje Spajić, Danijel Tatić i drugi.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Vojna povijest, kolovoz 2020., br. 113., naslovnica

Unutarnje poveznice

[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]