Prijeđi na sadržaj

Vojskovođa

Izvor: Wikipedija
Oznaka čina vojskovođe u kopnenoj vojsci

Vojskovođa je bio najviši čin u Domobranstvu Nezavisne Države Hrvatske. Jedini nositelj ovog čina bio je Slavko Kvaternik, koji ga je nosio od 10. travnja 1941. do listopada 1942., kada je smijenjen s mjesta zapovjednika oružanih snaga. Čin se može usporediti s činovima maršal ili feldmaršal.

Oznaka čina[uredi | uredi kôd]

Položajna zastava vojskovođe

Kvaternik je u odori kopnene vojske kao oznaku čina na ovratniku nosio latice koje su izgledom podsjećale na oznaku čina feldmaršala u austro-ugarskoj vojsci. Osim toga, u zrakoplovstvu NDH postojale su posebne oznake čina vojskovođe (epolete i latice). Kvaternik je kao vojskovođa imao i posebnu položajnu zastavu, a Pavelić mu je 13. travnja 1941. svečano predao i vojskovođinu sjekiricu u funkciji maršalske palice.[1] Sjekirica je bila optočena srebrom te je u nju bilo ugrađeno i drago kamenje.[1] Kvaternik ju je gotovo uvijek nosio sa sobom.[2]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Vojskovođina sjekirica, aukcijska kuća Hermann Historica
  2. Hrvatska maršalska palica, dragovoljac.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. veljače 2014. Pristupljeno 23. siječnja 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
Logotip Wječnika
Logotip Wječnika
Wječnik ima rječničku natuknicu Vojskovođa