Walter Christaller

Izvor: Wikipedija

Walter Christaller (Berneck kraj Calwa, 21. travnja 1893.Königstein im Taunus, 9. ožujka 1969.), njemački zemljopisac čiji je najveći doprinos teorija centralnog mjesta[1] prvi put objavljena 1933. godine. Ova korjenita teorija bila je osnova za proučavanje gradova kao sustava gradova radije nego kao jednostavnih hijerarhija ili pojedinačnih entiteta.

Život[uredi | uredi kôd]

Prije 1914. godine Christaller je započeo studirati filozofiju i političku ekonomiju no ubrzo je pozvan u vojsku. Kasnije tijekom dvadesetih bavio se raznim poslovima. Godine 1929. završio je diplomski studij koji je 1933. godine doveo do njegove slavne disertacije o teoriji centralnog mjesta.

Na kraju 1930-ih obavljao je kratkotrajnu akademsku službu, a zatim se 1940. godine pridružio Nacističkoj stranci. Tijekom Drugog svjetskog rata zaposlio se u vladinoj službi u Himmlerovom SS-ovom uredu za planiranje i tlo. Christallerova zadaća bilo je crtanje planova za rekonfiguriranje ekonomske geografije njemačkih istočnih osvojenih područja ("Generalni plan za Istok") – prvenstveno Čehoslovačke i Poljske, a ako bude moguće i same SSSR-a . Christaller je dobio posebnu ulogu u planiranju okupirane Poljske, te je on to učinio primjenjujući svoju teoriju centralnog mjesta kao eksplicitni vodič.[2]

Nakon rata pristupio je Komunističkoj partiji i postao je politički aktivan. Štoviše, posvetio se geografiji turizma. Od 1950. nadalje njegova teorija centralnog mjesta koristila se za restrukturiranje municipalnih odnosa i granica u Saveznoj Republici Njemačkoj te je ovaj sustav do danas ondje ostao u primjeni.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Christaller, Walter (1933): Die zentralen Orte in Süddeutschland. Gustav Fischer, Jena.
  2. Rössler, Marc (1989): Applied geography and area research in Nazi society: central place theory and planning, 1933-1945. Environment and Planning D: Society and Space 7, 419-431.

Više informacija[uredi | uredi kôd]