Wasp

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Wasp
Pravo ime Janet van Dyne
Izdavač Marvel Comics
Scenarist Ernie Hart
Premijera Tales to Astonish - lipanj 1963.
Status izlazi
Sposobnosti i oružja letenje, mijenjanje veličine, laseri
Prijatelji Thor, Hulk, Iron Man, Ant-Man, Kapetan Amerika, Hawkeye
Neprijatelji Yellowjacket, Black Ant, Taskmaster, Whirlwind, Egghead, Darren Cross, A.I.M

Wasp (Janet van Dyne) je izmišljena superherojina koja se pojavljuje u američkim stripovima koje je objavio Marvel Comics. Izradio Stan Lee, Ernie Hart i Jack Kirby, lik se prvi put pojavio u Tales to Astonish # 44 (lipanj 1963). Obično je prikazana kao sposobnost da se smanji na visinu od nekoliko centimetara, letjeti pomoću insektnoidnih krila i požarne biotehnološke eksplozije energije. Ona je osnivačica Avenera, kao i dugogodišnji vođa tima.

U svibnju 2011. godine Wasp je postavio 99. mjesto na IGN-ove Top 100 komične herojke svih vremena, a 26. na njihovom popisu "Top 50 osvetnika" u 2012. godini. Godine 2013. postala je peti najveći Avenger svih vremena Marvela. com.

Lik Janet van Dyne čini cameo izgled u filmu Ant-Man iz 2015. i pojavljuje se u svom nastavku Ant-Man i Wasp, koji je prikazao Michelle Pfeiffer.

Dizajn[uredi VE | uredi]

U svojim 1970-ima pokrenuti The Avengers, umjetnik George Pérez obnavljao je karakterni kostim nekoliko puta, što je značajan utjecaj na razvoj karaktera:

Postao je šala. U slučaju Wasp, primijetio sam da ima toliko kostima da sam na kraju rekao "Zašto ne?" Mislim da sam bio na knjizi dovoljno dugo što je nekoć malo pomalo idiosinkrično o liku postao u potpunosti dio karaktera persona.

Izvori[uredi VE | uredi]