Wasp

Izvor: Wikipedija
Wasp
Pravo ime Janet van Dyne
Izdavač Marvel Comics
Scenarist Ernie Hart
Premijera Tales to Astonish - lipanj 1963.
Status izlazi
Sposobnosti i oružja letenje, mijenjanje veličine, laseri
Prijatelji Thor, Hulk, Iron Man, Ant-Man, Kapetan Amerika, Hawkeye
Neprijatelji Yellowjacket, Black Ant, Taskmaster, Whirlwind, Egghead, Darren Cross, A.I.M

Wasp (Janet van Dyne) fiktivna je superheroina koja se pojavljuje u američkim stripovima koje je objavio Marvel Comics. Napravili su je Stan Lee, Ernie Hart i Jack Kirby, a lik se prvi put pojavio u Tales to Astonish # 44 (lipanj 1963.). Obično se prikazuje sa sposobnošću da se smanji na visinu od nekoliko centimetara, leti insektnoidnim krilima, ispušta moćne eksplozije električne energije iz ruku i kontrolira kukce (iako se rijetko koristi ovom sposobnošću). Osnivačica je Avengera i dugogodišnji vođa tima.[1]

U svibnju 2011. Wasp je postavljena na 99. mjesto na IGN-ovom popisu Top 100 komičnih heroina svih vremena,[2] a 26. na njihovom popisu Top 50 osvetnika 2012. godine.[3] Godine 2013. postala je peti najveći Marvelov Osvetnik svih vremena.

Lik Janet van Dyne ima cameo u filmu Ant-Man iz 2015. i pojavljuje se u nastavku Ant-Man i Wasp gdje ju je glumila Michelle Pfeiffer.

Dizajn[uredi | uredi kôd]

Dok je u 1970-ima radio na Osvetnicima, umjetnik George Pérez obnavljao je karakterni kostim nekoliko puta što je značajno utjecalo na razvoj lika.

Wikicitati »Postalo je šala. U slučaju Ose, primijetio sam da je imala tako puno kostima da sam jednom samo rekao: „Zašto ne?” Mislim da sam bio na knjizi dovoljno dugo i, što je jednom bilo samo malo idiosinkrazije o liku, postalo je dio njezine osobnosti.«

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Wasp (Janet Van Dyne) | Characters | Marvel. Marvel Entertainment (engleski). Pristupljeno 7. kolovoza 2021.
  2. Wasp - #99 Top Comic Book Heroes - IGN. www.ign.com. Pristupljeno 7. kolovoza 2021.
  3. Wasp - #26 Top Avenger - IGN. www.ign.com. Pristupljeno 7. kolovoza 2021.
Nedovršeni članak Wasp koji govori o stripu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.