Osvetnici

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Osvetnici. Za druga značenja pogledajte Osvetnici (razdvojba).
Osvetnici
Ime grupe Osvetnici
Članovi Iron Man
Kapetan Amerika
Hulk
Crna udovica
Thor
Ant-Man
Osa
te mnogi drugi
Izdavač Marvel Comics
Crtač Jack Kirby
Scenarist Stan Lee
Premijera The Avengers #1 1963.
Status izlazi
Sposobnosti i oružja iznimna inteligencija, nadljudske sposobnosti, promjene obilka
Prijatelji Spider-Man
Fantastična četvorka
Neprijatelji Loki
Skrullovi
Gospodari Zla

Osvetnici su grupa izmišljenih stripovskih junaka izdavačke kuće Marvel Comics. Prvi put su se pojavili u listopadu 1963. godine u stripu The Avengers #1, a stvorili su ih scenarist Stan Lee i crtač Jack Kirby. U to vrijeme su slijedili trend superherojskih grupa koji je započeo nakon uspjeha DC -jevog stripa Liga pravde.

Nazvani "Zemljinim najmoćnijim herojima", Osvetnici su se izvorno sastojali od Iron Mana (Tony Stark), Ant-Mana (dr. Henry Pym), Ose (Janet Van Dyne), Thora i Hulka (Bruce Banner). Ubrzo im se pridružio i Kapetan Amerika nakon što je pronađen zaleđen na sjevernom Atlantiku. Spisak članova se iz godine u godinu mijenjao, u grupi su se, između ostalog, nalazili ljudi, mutanti, roboti, izvanzemaljci, pa čak i bivši zlikovci. Također su poznati po svome bojnom uskliku "Osvetnici, okupite se!".

2012. godine je izašao film Osvetnici kojeg je režirao Joss Whedon. Film je postavio mnoge rekorde u zaradi, uključujući i najveće otvarenje u Sjevernoj Americi s vikend zaradom od 207.4 milijuna američkih dolara.