Wedgwoodova ljestvica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Wedgwoodova ljestvica je temperaturna ljestvica za više temperature kao npr. pri proizvodnji porculana ili metala. Dobila je naziv po engleskom poduzetniku Josiahu Wedgwoodu koji ju je predložio 1782.

Ljestvica[uredi | uredi kôd]

Wedgwood je predložio da nulta točka ljestvice, prevedeno u celzije, bude 581 °C. Na ovoj temperaturi opazio je prve slabe znake zračenja (tzv. inkandescence). Svaki stupanj Wedgwooda odgovarao bi temparaturnom povišenju od 72 °C. Wedgwood daje i neke točke tališta kao točke poređenja: bakar 27°, srebro 28°, zlato 32° i bronca 21°. Guyton de Morveau je kasnije ispravio i doradio ljestvicu. Nulta točka je bila na 270°C a svaki stupanj Wedgwooda je odgovarao 34 °C.

Naprava za pretvaranje promjera cilindra u Wedgwoodu temperaturu.

Postupak[uredi | uredi kôd]

Cilindar promjera 0.5-incha napravljen od gline uronja se u ključalu vodu. Ovo je priprema za zagrijavanje u pećnici u kojoj se mjeri temperatura. Tijekom zagrijavanja dolazi do skupljanja gline. Poslije hlađenja temperatura se računa usporedbom razlike promjera prije i poslije zagrijavanja, pretpostavljajući da je skupljanje bilo linearno s temperaturom.[1] Wedgwood je sagradio i napravu koja je izravno očitavala temperaturu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dictionary,. 1867. A dictionary of science, literature and art, ed. By W.T. Brande assisted by J. Cauvin. Ed. By W.T. Brande and G.W. Cox.3 vols. str. 149.–150.CS1 održavanje: dodatna interpunkcija (link)