Western swing

Izvor: Wikipedija

Western swing je naziv za plesnu glazbu koja se stvarala na jugu SAD-a 1930.-ih i 1940.- ih godina, na osnovama country (u to je vrijeme mahom korišten termin "hillbilly") glazbe.

Za razliku od swing glazbenih sastava u kojima su središnje mjesto zauzimali puhački instrumenti, kod western swing sastava središnje mjesto zauzima violina - u čemu možemo prepoznati presudan znatan utjecaj mariachi glazbe. Žičani instrumenti su u western swingu elektrificirani, tj. riječ je o akustičnim glazbalima koji se spajaju na zvučnike. Jedan od prepoznatljivih instrumenata u western swing sastavima je akustična gitara - tj. gitara s čeličnim žicama.

Ovaj glazbeni žanr je bio osobito popularan u Texasu, Kaliforniji i Oklahomi. Glazbenici su se uglavnom oblačili (odnosno, i do danas se oblače) u prepoznatljivom "kaubojskom" stilu, te su u prvom redu ciljali na ruralnu publiku.

Western swing je imao središnje mjesto u razvoju rockabillya, koji je poniknuo 1950.- ih na istom geografskom području i u istom socijalnom miljeu, te predstavlja temelj cjelokupnog rocka.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Jazzstubartwork.png Nedovršeni članak Western swing koji govori o glazbenom žanru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.