Wikipedija:Što pisati

Izvor: Wikipedija

Želim nešto napisati za Wikipediju. Odakle početi?[uredi kôd]

Napišite na papiru sve teme o kojima nešto znate. Prekrižite stvari koje ne možete provjeriti (više o tome na engleskoj stranici Wikipedia:Verifiable) i koje ne idu u Wikipediju (više o tome na Što ne spada u Wikipediju). Zatim slijedite poveznice s glavne stranice dok ne nađete prava mjesta na kojima ćete pisati o stvarima koje su vam ostale na popisu. Ako ste naišli na neku stranicu i želite znati što sve vodi na nju, kliknite na tekst Što vodi ovamo na dnu stranice.

Slobodno prepravljajte članke koji već postoje u skladu sa smjernicama Wikipedije. Bilo bi dobro prethodno postati suradnik zbog raznih prednosti koje to donosi. Ispunjavajte praznine pišući nove članke o vidovima neke teme koji još nisu pokriveni. Kad stvarate nove stranice, prvo se upitajte imate li dovoljno materijala za cijeli članak. Na primjer, možda se nema što reći o nekom liku iz romana, pa je bolje pisati o njemu u već postojećem članku o dotičnom romanu, ili možete napraviti "skupni članak", kao što bi bio npr. Likovi u romanu "Gospodar prstenova", koji bi naveo rečenicu-dvije o svakome od njih. Tek kad tekst o pojedinom liku u takvom skupnom članku postane predug, prebacite ga na zasebnu stranicu.

Kad pišete o kontroverznim temama, molimo vas da budete nepristrani. Tako će ljudi s različitim uvjerenjima zajedno stvoriti nešto dobro.

Imate li neki najdraži grad? Stvorite ili proširite stranicu o njemu. Ako volite neku veliku temu (na primjer, Drugi svjetski rat ili Povijest Kine), napišite što znate o njoj. Napišite kratki sadržaj vaše omiljene knjige. Koji je vaš omiljeni glumac? Napišite članke o njegovim filmovima.

Poveznice na nepostojeće stranice označene su crvenom bojom. Kliknite na njih i napišite članak!

Želite li izazov? Pišite o nečemu što ne znate! To će i vama biti dobra prilika da nešto naučite. Ono što naučite odmah napišite na Wikipediju. Ovo je dobra metoda učenja jer vas tjera da bilježite, organizirate znanje i vlastitim riječima izrazite ono što znate. Englezi imaju svoje savjete za izvrsne članke: How to write a great article.

Nemojte se uvrijediti ako netko drugi promijeni "vašu" stranicu kako bi bila bolja ili u skladu s pravilima Wikipedije. Tako uvijek možete nešto naučiti.

Možete prevoditi stranice s Wikipedija na drugim jezicima i staviti ih na hrvatsku Wikipediju, to je dopušteno! Možete koristiti i informacije koje su javno dobro, ali ipak provjerite jesu li prava na njih zaštićena (o pravima: Wikipedia copyrights).

Da biste surađivali, ne morate ni početi novu stranicu ni dodavati na postojeće. Možete ispravljati pravopis i gramatiku postojećih stranica. Možete brisati besmislice i ispravljati lažne podatke. Možete pretvarati važne riječi u poveznice. Možete nalaziti stranice koje sadrže iste informacije i spojiti ih. Možete postavljati pitanja na stranicama za razgovor.

Vidi i: