Prijeđi na sadržaj

Wikipedija:Glasovanje

Izvor: Wikipedija

Wikipedija:Obrisati glasovanje/arhiva

Člancima koji su predloženi za brisanje, ukoliko nije očita potreba njihova uklanjanja mjesto je ovdje, gdje će wikizajednica odlučiti je li im mjesto na wikipediji ili ne.

Za ostala pravila o glasovanju: Wikipedija:Pravila glasovanja na wikipediji.

Kriteriji

[uredi kôd]

Sljedeća pravila glasovanja vrijede i za ostala glasovanja na wikipediji (ako nije drugačije navedeno)

1. Glasovanje traje 7 dana.

2. Broje se glasovi registriranih suradnika.

3. Za brisanje je potrebno 2/3 ukupnog broja glasova (ukupni broj glasova=za+suzdržani+protiv)

4. Lavina glasova (engl. snowball clause) slučaj je kad je broj glasova za (ili protiv) prije isteka vremenskog roka glasovanja bitno veći od suprotne opcije, što čini čekanje isteka roka nepotrebnom formalnošću. U takvom slučaju moguće je zaključivanje glasovanja prije isteka nominalnog roka. Takav slučaj nije moguće proglasiti prije isteka polovice vremena glasovanja (7 dana moguće je skratiti na 4, 15 na 8 ili 30 na 15).

Primjer procedure

[uredi kôd]

Trebalo bi obrisati članak Wikipedija:Obrisati, jer je nastao greškom. SpeedyGonsales 17:46, 30. listopada 2005. (CET)[odgovori]

  • ZA ZA Elephantus 18:11, 3. studenog 2005. (CET)
  • PROTIV PROTIV Matovina 03:24, 5. studenog 2005. (CET)
  • ZA ZA Damirux 11:02, 6. studenog 2005. (CET)

Od ukupno 4 glasa, 3 glasa su za brisanje, članak će biti obrisan. SpeedyGonsales 17:59, 7. studenog 2005. (CET)

[uredi kôd]

Dogovorimo se oko vremenskog roka nakon kojeg ćemo brisati stranice na kojima je predložak Copyright?. Kad završi glasovanje predložak bi se trebao promijeniti da izgleda ovako:

  

Postoji mogućnost da je tekst prepisan sa [{{{1}}} ove stranice]. Ukoliko postoji dozvola za korištenje teksta, to bi trebalo biti istaknuto na Razgovor:Glasovanje. Ukoliko dozvola ne postoji, tekst je potrebno obrisati najkasnije dana [[{{{datum brisanja}}}]]!


Andrej Šalov 19:00, 16. prosinca 2005. (CET)[odgovori]

7 dana

[uredi kôd]

15 dana

[uredi kôd]

Oprečni stavovi

[uredi kôd]

Odmah brisati. Inače imamo vremenski "dvostruki posao": prvo primijetimo prepisivanje, a poslije se moramo vratiti i brisati. Bolje je odmah izbrisati - ionako je tekst na Internetu, pa se lako vrati. --Zmaj 17:20, 17. prosinca 2005. (CET)[odgovori]

Da, ali što ako je stranica nova? Autor, koji možda ima dozvolu ili je i sam autor neće moći shvatiti u čemu je bio problem. Bolje da mu damo neku šansu da to riješimo razgovorom. U suprotnom, gubit ćemo vrijeme na najmanje još jedno brisanje.
Još nešto: što ako teskt nije samo prepisan nego i wikipediziran? Onda to nije bio posao od par sekundi, kao kod običnog kopiranja.
Sombrero

Zaključak

[uredi kôd]

Hrvatska wikipedija (u ovom trenutku) nema dovoljno administratora da bi sprečavala vandalizme dovoljno brzo, a kamoli da bi provjeravali/brisali članke kojima su povrijeđena nečija autorska prava u nekom fiksnom roku od njihovog pojavljivanja na wikipediji. Stoga bih zaključio da bi se provjeravanje kategorije Prepisano bez dozvole trebalo raditi u redovitim vremenskim razmacima, najmanje jednom mjesečno, kad broj admina bude dovoljan za provjeravanje dotične kategorije jednom dnevno, tada će se moći ustanoviti i egzaktan broj dana za brisanje takvih članaka. Prema ovom zaključku, takav bi članak mogao ostati na wikipediji najduže jedan mjesec od dana uočavanja takvog članka. SpeedyGonsales 20:31, 27. lipnja 2006. (CEST)[odgovori]

Aktualni prijedlozi

[uredi kôd]

Prijedlog za brisanje: Slovio

[uredi kôd]

Ja ne uređujem ovu Wikipediju jer ne znam dobro hrvatski; prijatelj mi je pomogao ovo prevesti. Ja sam iskusan urednik na engleskoj, hebrejskoj i ruskoj Wikipediji.

Ovaj članak je izbrisan iz engleske Wikipedije. Predložio sam njegovo brisanje jer nisam mogao pronaći ni jedan značajan vanjski izvor o ovom jeziku, osim njegovog web sitea slovio.com. Također je spomenut na nekoliko osobnih blogova i foruma, a rabi ga pomalo i nekolicina ljudi na portalu Slavopedia na Meti, ali dvojim da je to dostatno da bi potvrdilo njegovu značajnost. Cijelu raspravu o brisanju možete pročitati na engleskoj Wikipediji na ovom linku: en:Wikipedia:Articles for deletion/Slovio (2nd nomination). --Amir E. Aharoni 20:55, 5. kolovoz 2007. (CEST)