Wikipedija:HrW inicijativa/20 GODINA OOMa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

20 GODINA OTVORENIH I ODRŽIVIH MEDIJA - Wikipedia + Creative Commons

Bez obzira na to zanimaju li vas enciklopedistika, participativnost, otvoreni sadržaji ili otvoreni software/kod, trebala bi vas zaintrigirati činjenica da je Wikipedija ove godine navršila 20 godina i da kontinuirano spada među 20 najpopularnijih internetskih stranica (često među prvih pet) kao jedina neprofitna, dok su se svi ostali „uspješnici” izmijenili. Podacima na Wikipediji služe se svi veliki pretraživači; od Googlea i Facebooka preko Appleove Siri do Amazonove Alexe, a njezin MediaWiki software koriste i mnogi drugi projekti za internetsko publiciranje ili unutarnje baze znanja UN agencija, preko sveučilišta do komunalnih i hobističkih internetskih projekata.

Media Wiki logo

HrW_inicijativa ima za cilj raditi na pitanjima vidljivosti, raznovrsnosti i relevantnosti otvorenih i besplatnih online sadržaja, ali i šire djelovati kroz informiranje, osnaživanje, inspiriranje i educiranje raznovrsnih socijalnih grupa — osobito onih iz civilnog sektora, akademskih krugova, alternativne kulture i kulture mladih.

Projekt OOM nastao je relativno spontano i ad-hoc (unutar S.u. Klubture) nakon kratkog istraživanja i koordiniranja udruga koje su u svom djelovanju imale relevantna iskustva i agende: Multimedijalni institut (Zagreb) kao promotor_ica otvorenog koda i sadržaja te pionir_ka i lokalizator_ka Creative Commons sustava licenciranja za Hrvatsku (također slavi 20 godina), kao i udruga s povijesti medijskoga aktivizma i online kulture; PaRITER (Rijeka) s iskustvima u promociji, edukaciji i podršci radu na temu rodne zastupljenosti, kao i u uređivanju wikipedijskih stranica; queerANarchive (Split) posvećen_a mapiranju znanja i perspektiva iz queer povijesti.

Na radionicama dijelimo osnovne informacije popraćene temeljnim praksama. Istovremeno otvaramo i neke jako specifične, „ekspertne” meta-rasprave o odnosima i praksama zajednica, odnosno tzv. 'Community of Practice' u Wiki (eko)sustavima, koje nisu očite i lako razumljive, a tiču se (samo)kritike i potencijala inovacije. Nije nam cilj približiti pojedince samo tehnologiji, sadržajima ili postojećim zajednicama korisnika, već i obratno. Praksu vratiti njezinoj kritici, potaknuti samorefleksiju i pomicati etablirane metode rada s tehnologijom, da budu bliža nama i primjerenija našim potrebama jer su (pre)često neadresirane ili marginalizirane u ime "idealnih" normi i tzv. „mainstream” korisnika, za koje je upitno postoje li ili su samo rezultat statističke normalizacije istraživanja potrošačkih navika.

Wikipediju su dominantno oblikovali pojedinci_ke s određenim privilegijama, što se reflektira i na sadržaj i na način rada i organiziranja. To otvara pitanja kako diverzificirati demografsku sliku Wikipedijine zajednice, njezin sadržaj i organizaciju? Pitanje je moguće dodatno izoštriti - kako decentralizirati Anglofone, Bijele, Heteronormativne, Muške, Srednjoklasne, Srednjovječne, Ableističke i druge norme, bez da se adresiraju pojedinačno, odvojene jedna od druge, i ne nužno navedenim redoslijedom.

Važno je uključiti što više različitih grupa i pojedinaca_ki, iskustava i praksi i to na što više načina. Ovaj je rad pokušaj da se uvedu neka iskustva dijeljenoga znanja u digitalnu mrežu solidarnosti i zajedničkih digitalnih dobara, koristeći iskustva i resurse Wikipedije, njezinih sestrinskih, Wikimedijinih projekata, liberalnih CreativeCommons i GNU GPL licenci te drugih alata, servisa i metoda.

Baš u 2021. godini Zaklada Wikimedija, koja infrastrukturno opslužuje sve Wikimedijine projekte, pravno zastupa i održava resurse oko Wikipedije i Wikimedije, donosi Universal Code of Conduct (koji štiti manjine). Wikipedija na hrvatskom jeziku napunila je 18 godina i napokon se popravlja na područjima sadržaja, upravljanja, diskriminacije i participacije, nakon bar decenije stagnacije u nacionalizmu (napomena: sve wikipedije su globalne i jezične instance nisu nacionalni projekti).

ART+FEMINISM logo with trans aspect

OOM partneri u fokusu imaju rodnu pravdu, LGBTIQ+ socijalizaciju i medijsku kulturu. Cilj su kako vidljivost tema tako i osnaživanje grupa i pojedinki_aca kroz medijsku edukaciju, koordinaciju, suradnju i samodokumentiranje kulture i aktivizma. Organizacije će primjenjivati queer i feminističke metode rada koje prakticiraju progresivne inicijative poput ART+FEMINISM, a koje uključuju skrb-brigu za jednaku dostupnost i ugodnu atmosferu, kao i za sigurne prostore i check-in pristupe za grupe koje su ranjive, izložene traumatičnim iskustvima ili diskriminaciji. U vrijeme pandemije ranjive su osobe u dodatnom stresu zbog nemogućnosti fizičke socijalizacije, a korporativne socijalne mreže često više odmažu nego koriste. Stjecanje medijskih i metodoloških vještina dijeljenja znanja i iskustava u zajednici na siguran i ugodan način, koristeći nekomercijalne i održive tehnologije (bez algoritamskih manipulacija!), a po principima uključivosti i u svrhu osnaživanja, često ima emancipirajuće i inspirirajuće efekte na pojedince_ke i zajednicu. Pridružite se!

Prva verzija ovog eseja objavljena je u 20. broju fanzina "Beta Vulgaris" s uvodom: Udruga queerANarchive početkom je 2020. godine pristupila HrW projektu i inicijativi koja se bavi Wiki kulturom i edukacijom te je u Splitu održala radionicu „ABC - HrW o Wikipediji i Wikimedijima” u sklopu projektnih suradnji Saveza udruga Klubtura i neformalne partnerske mreže udruga i pojedinaca. U 2021. započinje s novom serijom aktivnosti koje uključuju i diskurzivne i promotivne formate projekta otvorenijih i održivijih medija - OOM, s aktivnostima oko Splitskog Pridea / qFEST. Realizaciji se pridružila i Redakcija tj. kolektiv Rad.ni.K.