Wikipedija:Izabrani članci/22, 2010.

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Dornier Do 17 Z

Dornier Do 17, nazivan i leteća olovka, bio je laki njemački bombarder tvrtke Dornier korišten tijekom Drugog svjetskog rata. Bio je zamišljen kao brzi, laki bombarder, u teoriji sposoban pobjeći neprijateljskim lovcima.

Dornier pokreću dva radijalna motora, ugrađena na krilima a repni dio ima dva vertikalna stabilizatora. Bio je popularan među svojim posadama zbog lakog upravljanja na manjim visinama što mu je omogućavalo iznenadne napade. Radi njegove tanke konstrukcije bio je manji cilj i bilo ga je teže pogoditi nego druge njemačke bombardere. Dizajniran početkom 1930-ih, bio je jedan od tri glavna njemačka bombardera korištena u prve tri godine Drugog svjetskog rata. Svoju prvu borbenu misiju avion je imao 1937. godine tijekom španjolskog građanskog rata, djelujući u različitim ulogama u Legiji Condor. Tijekom Drugog svjetskog rata u velikom je broju bio korišten u prednjoj liniji svake veće zračne misije sve do kraja 1941. godine kada mu je korištenje ograničeno samo na nošenje bombi čime mu je smanjena učinkovitost i dolet.

Proizvodnja Dorniera završila je u ljeto 1940., u korist tada novom i snažnijem Junkersu Ju 88. Nasljednik Do 17 bio je Do 217, koji se počeo pojavljivati 1942. I pored novijih aviona Do 17 nastavio je službu u floti Luftwaffea do kraja rata u različitim ulogama, kao transporter, školski i avion za razna aero-ispitivanja. Znatan broj preostalih aviona poslan je u zemlje saveznice Njemačke. Samo je nekoliko aviona preostalo nakon rata, a zadnji je prizemljen u Finskoj 1952. godine. Manja količina moderniziranih aviona proizvedena je za izvoz pod oznakom Do 215, ali su na kraju i ovi avioni završili u floti Luftwffea.